Sommerønsker til finanssektoren

KLUMME: Brug digitaliseringen konstruktivt til at skabe toplinjevækst, invester i medarbejderne – og gå i gang med at tage bæredygtighedsbegrebet helt alvorligt. Det skriver Kent Petersen, formand for Finansforbundet i ny klumme på FinansWatch.
Formand for Finansforbundet, Kent Petersen | Foto: Finansforbundet
Formand for Finansforbundet, Kent Petersen | Foto: Finansforbundet
AF KENT PETERSEN, FORMAND FOR FINANSFORBUNDET

Sommerferien nærmer sig for mange af os. Det betyder tid til at puste ud, lade batterierne op og måske også tænke sådan lidt dybere over tingene. Her er i den anledning tre ønsker til og for sektoren:

Digitaliseringen har for bestandig både ramt og forandret det at drive finansiel virksomhed – og det skal udnyttes konstruktivt. Den erkendelse er nået de fleste og er også i høj grad helt konkret hverdag, men som med alt nyt betyder det også en erkendelses- og modenhedsproces i forhold til at tage det nye ind i en eksisterende virkelighed.

For digitalisering og teknologi er ikke længere blot effektiviseringsredskaber til omkostningsreduktioner i vante rammer. Nej, det er helt ny forretning og nyt potentiale både i og omkring den finansielle sektor.

Det tankesæt er ved at vinde indpas på hele det finansielle område, og det er helt nødvendigt at fortsætte den rejse. For det er her, at vi kan bruge nye kundekrav og nye værktøjer til at skabe nye muligheder. Ved at blive ved med at dyrke det felt, der ligger mellem finansiel forretningsforståelse i dybden med ny teknologi.

Foran os ligger enorme områder af uopdyrket land – og også store usikkerheder. For hvad kommer f.eks. blockchain for alvor til at betyde? Og hvordan ser den digitale virkelighed ud om tre eller fem år? Det ved ingen – men perspektivet på, at der her ligger et potentiale til at skabe noget nyt og gøre tingene bedre er afgørende for, at vi på det finansielle område og som samfund i øvrigt kan bruge udviklingen til at skabe vækst og konkurrencefordele.

Det kræver ikke mindst, og det bringer mig så frem til ønske nummer to, et helt afgørende fokus på investering i medarbejdere, talent og kompetencer. Det er her nøglen ligger i forhold til at få teknologien til at leve forretningsmæssigt, til at holde vækst i Danmark i en global konkurrence og til stadighed at skabe den afgørende kobling til dem, det hele i sidste ende jo drejer sig om. Nemlig kunderne.

Her er den menneskelige faktor et enormt aktiv, som finansielle virksomheder simpelthen ikke kan undvære – og som også er en helt central konkurrencefordel på et marked, som teknologien jo også er i gang med at åbne op og udviske grænserne omkring.

Det fordrer et ansvar – både fra medarbejdere, virksomheder og i de politiske rammer – om tage yderligere skridt imod at sætte kompetenceudviklingen allerøverst på agendaen. For at sikre fundament, forretning og markedsværdi. I morgen og om fem år.

Og netop det langsigtede perspektiv er vi også nødt til at huske på i en dagligdag, hvor udviklingen går så stærkt, at det kan være svært at danne sig et klart billede af bare den nære fremtid. Men der er ingen vej udenom for alvor at tage fat på bæredygtighedsbegrebet og det samfundsmæssige ansvar – og her ligger det sidste ønske i denne omgang. Ikke som fluffy feelgood-initiativer, men som fundament for at gøre en positiv forskel for samfundet og for at have en forretning på langt sigt.

Det kræver, at bæredygtighed bliver konkret omsat til handlinger og initiativer, man kan forklare kunder, medarbejdere, det politiske landskab og samfundet som sådan. At man forretningsmæssigt tænker længere end næste regnskab, men investerer i legitimitet og i det samfund, der omgiver sektoren. Og altså i sidste ende i den tillid, der jo er det helt afgærende råstof for enhver finansiel virksomhed.

God sommer!

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også