Misforståede anbefalinger til investorer

Anbefalingerne til de private investorer fra Penge- og Pensionspanelet er nok til at vedligeholde en hovedpine i en rum tid, skriver Jesper Kirstein, adm. direktør Kirstein Finans i en klumme på FinansWatch.
AF JESPER KIRSTEIN, adm. direktør, Kirstein Finans

Klumme: Forleden fremkom en ekspertgruppe bestående af så gode navne som Bjarne Graven Larsen, Michael Møller og Tom Engsted med en anbefaling til danskere, der investerer i aktier. Budskabet var simpelt; køb et par håndfulde danske aktier, lad være med at handle for meget, tro ikke at nogen kan slå markedet og anvend for guds skyld ikke investeringsforeninger, der er alt for dyre.

Det er efter min mening kontroversielle synspunkter og nok til at vedligeholde en hovedpine i en rum tid. Specielt er jeg uenig i, at danske aktier udgør en tilstrækkelig risikospredning, og at ingen kan slå markedet. I forhold til det sidste, handler det jo ikke så meget om adgangen til information, som læreanstalterne vil hævde, men om evnen til at analysere den tilgængelige information. Hvorfor er det, at alle studerende, der jo må antages at have tilgang til den samme information, ikke får de samme karakterer (og dermed ikke alle bliver professorer i finansiering)? Naturligvis fordi nogle er bedre begavet, mere talentfulde, flittigere og har et bedre netværk. Præcis som kapitalforvaltere.Her vil jeg imidlertid fokusere på påstanden om, at det er tilstrækkeligt at have en portefølje af danske aktier. Lad det være sagt med det samme, danske aktier har klaret sig godt sammenlignet med et globalt aktieindeks for de udviklede lande i de sidste 10 år. Men er dette et argument for udelukkende at investere i danske aktier nu (og sådan set også historisk)?

Emerging markets

For det første kan man jo konstatere, at man, hvis man havde investeret i aktier fra emerging markets, havde fået et dobbelt så højt afkast som på danske aktier i samme periode. Således afstår man fra at investere i verdens mest ekspansive økonomier ved kun at investere i danske aktier. Joh, vil nogen indvende, danske virksomheder (i hvert fald nogen) er indirekte eksponeret til emerging markets, og derfor kan man holde sig til dem. Den lader vi lige stå på tavlen et øjeblik. Åbenbart er selskaberne ikke nok eksponeret til emerging markets, hvis man skal basere sig på kursudviklingen, og hvilke danske aktier skal man så i øvrigt investere i?

For det andet; ville det ikke være mærkeligt, hvis danske virksomheder – sådan helt systematisk og fundamentalt – skulle klare sig bedre end aktier i resten af den udviklede verden? Jeg savner i hvert fald argumenter herfor. Realiteten er, den gunstige udvikling i danske aktier sammenlignet med et bredt indeks fra de udviklede lande, skyldes særlige forhold, som har været gældende i de sidste 10 år. Således har små aktier, hvor Danmark er overrepræsenteret, klaret sig bedre end store aktier, men kan vi være sikre på, at dette vil være gældende fremover? Og hvis man tror, at små aktier klarer sig bedre (omend med en højere risiko), kunne man jo investere i små aktier fra hele verden og dermed få en langt bedre risikospredning.

Midlertidig favorisering

Samtidig har danske aktier været favoriseret af en fordelagtig sektorsammensætning, hvor industri og health care, hvor Danmark er overrepræsenteret, har klaret sig godt, mens it og telekommunikation, hvor Danmark er underrepræsenteret, har klaret sig dårligt. Men vil dette være tilfældet fremover?

Endelig har udviklingen i specielt USD betydet, at afkastet på en uafdækket eksponering til de internationale markeder er blevet reduceret. Vil dette gælde i fremtiden? Selv ikke professorer i finansiering ved det.

Men er det så ikke tilstrækkeligt, at danske aktier klarer sig ligeså godt som en international portefølje. Måske, men problemet er, at det kan man bestemt heller ikke være sikker på. Den matematiske risiko på danske aktier er notorisk højere end på en bred international portefølje (naturligvis), og den idiosynkratiske risiko ved at være investeret i et meget snævert univers er alt for høj efter min mening. Hvorfor udelukke sig fra lande med langt højere vækst og større dynamik; ikke kun i emerging markets, men også med stor sandsynlighed i Nordamerika.

Teoretikerne kan passende købe en bred indekseret portefølje af internationale aktier; det giver bedre muligheder for os andre til at investere i en god aktiv fond.

Læs også:

Transparens - ikke så let som det lyder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også