Kubicki vil erobre kunder på særlig brandforsikring og Mifid II

Den tidligere SEB-chef Peter Kubicki kom for nylig i front for den ukendte kapitalforvalter Investeringsrådgivning A/S. Nu skal der vindes kunder fra bankerne, siger Kubicki, som blandt andet forventer medvind fra EU-direktivet Mifid II, porteføljeforvalterens særlige "brandforsikring" og en ny investeringsfond specialiseret i danske aktier.
Investeringsdirektør Christian Klarskov og adm. direktør Peter Kubicki fra Investeringsrådgivning A/S. | Foto: Niels Hougaard.
Investeringsdirektør Christian Klarskov og adm. direktør Peter Kubicki fra Investeringsrådgivning A/S. | Foto: Niels Hougaard.

I Danmark er det bankerne, der sidder på markedet for investering til private. Men det er meget snart på vej til at ændre sig.

Det mener i hvert fald den tidligere SEB-topchef Peter Kubicki, der for nylig blev direktør for den for de fleste ukendte porteføljeforvalter Investeringsrådgivning A/S.

"Med Mifid II kommer der ekstremt meget transparens om, hvad kunderne betaler for den service, bankerne yder. Når det kommer frem, hvad de reelle fulde omkostning har været, så tror jeg mange vil begynde at se sig omkring," siger Peter Kubicki og tilføjer:

"Jeg tror, vi vil se øget konkurrence ikke bare på prisen, men også på kvalitet."

EU-direktivet Mifid II har til formål at øge investorbeskyttelsen blandt andet via øget transparens om priser. I Danmark træder reglerne i kraft i to step, henholdsvis 1. juli og 3. januar 2018.

FinansWatch møder Peter Kubicki i Investeringsrådgivnings A/S' københavnske kontor ved Kgs. Nytorv.

"Vi skal løfte dette op til et andet niveau, så vi kan komme bredere ud og få større gennemslagskraft, og som over tid kan nå 10 eller 20 mia. kr. under forvaltning," siger Peter Kubicki fra den ene af de to sofaer i kontorets loungelokale.

Mund til mund-metoden

Selskabet med rødder i Herning blev grundlagt i 2009 af brødrene Rene og Michael Krogh Andersen. Sidstnævnte stiftede i 1997 fondsmæglerselskabet Investering & Tryghed, som han solgte i 2007.

Nu træder Michael Krogh Andersen væk fra posten som adm. direktør, men fortsætter som storaktionær og vil i stedet koncentrere sig om både eksisterende og nye kunder.

Men der er et stykke vej op mod et tocifret milliardbeløb fra de 3 mia. kr. som Investeringsrådgivning A/S i dag har under forvaltning. 

"Vi er stille og roligt vokset ved mund til mund-metoden," fortæller investeringsdirektør Christian Klarskov, som sidder i samme sofa som den nye kollega.

Men hvor Kubicki og Klarskov i dag deler kontor og fælles mål, så var de tilbage i slutningen af 1990’erne konkurrenter fra hver deres børsmæglerhus i København. Christian Klarskov var aktiechef i Handelsbanken Capital Markets, og Peter Kubicki sad med samme titel hos SEB.

Det sidste land i verden

Christian Klarskov har været hos Investeringsrådgivning A/S siden 2014 og havde forinden været seks år som porteføljeforvalter på danske aktier hos Nordea Investment Management.

"Jeg anede ikke, hvem Investeringsrådgivning var. Men en af grundene til, at jeg sagde ja, var, at jeg kunne se, at Danmark er det sidste land i verden, hvor det er bankerne, der sidder på alle private kunder," siger Christian Klarskov og tilføjer:

”Hvis man i Danmark kommer med mindre end 25 mio. kr., så får man bare ikke nogen ordentlig service.”

Hos Investeringsrådgivning A/S skal man have mindst 750.000 kr. for at træde ind ad døren. Men der er også andre muligheder, hvis man som mindre investor skulle blive lun på porteføljeforvalterens investeringsstrategi.

Egen model for aktieudviklingen

Christian Klarskov har siden 2014 stået i spidsen for investeringerne i danske aktier, IR Favoritter, og denne portefølje er en af i alt fem, der tidligere i år blev noteret som aktieselskaber på fondsbørsen i København.

Formålet var at gøre det nemmere at investere i porteføljerne med frie midler og samtidig gøre dem tilgængelige for andre end Investeringsrådgivnings kunder.

Ud over IR Favoritter A/S investerer de fire andre selskaber i henholdsvis europæiske aktier – primært tyske aktier – vækstaktier, virksomhedsobligationer og højrenteobligationer.

Investeringsrådgivning A/S benytter en særlig model, IR-kvotienten, som er udviklet af stifter Michael Krogh Andersen.

IR-kvotienten baserer sig på blandt andet erhvervstillidsindekset fra det tyske Ifö-institut og bruges til at indikere, hvornår der skal skrues ned for aktiebeholdningerne til fordel for korte erhvervsobligationer eller kontanter.

”Vi er et aktiehus, og vi kan godt lide aktier, og vi har lang erfaring inden for aktier. Men det er bare ikke altid, man skal være investeret i aktier,” siger Christian Klarskov.

Som en brandforsikring

IR-kvotienten betyder, at Investeringsrådgivning A/Svar ude af aktier i efteråret 2015, og dermed undgik konsekvenserne af et dyk på det tyske aktiemarked på omkring 20 pct.

Historisk har IR-kvotienten forudset ni ud af ti perioder med stigende aktiemarkeder og syv ud af ti perioder, hvor markederne er faldet.

”Jeg ser det lidt som en brandforsikring. Nogle gange brænder huset ikke, og det skal man så ikke ærgre sig over. Det betyder, at vi har været gode til at undgå de store dyk på 20-30 pct., som markedet får en gang imellem. Hvis man undgår dem, så når man rigtigt langt,” siger Christian Klarskov og tilføjer:

"Det betyder selvfølgelig også, at der er en ud af ti gange, hvor markedet stiger, og vi ingen aktier har. Så er der et afkast, vi ikke får. Men vores kunder er klar over det. De vil hellere undgå at tjene 5 pct. end tabe 30 pct."

Lancerer investeringsforening

IR Favoritter bliver meget snart endnu mere tilgængelig for alle i form af en investeringsforening. Det betyder dog, at det bliver uden IR-kvotienten, da en investeringsforening ikke tillader, at der sælges ud af den aktivklasse, som afdelingen har til formål at investere i.

Siden Christian Klarskov lancerede IR Favoritter i august 2014, har han opnået et merafkast på 50 pct. i forhold til markedet. Med IR-kvotienten slået til som i IR Favoritter A/S er der tale om et merafkast på 25 pct.

”Vi har tævet markedet med vores udvælgelse af danske aktier i de sidste tre år, og der er ingen, der ved det. Vores afkast på aktieudvælgelsen har været omkring 100 pct. siden 1. august 2014. Tilsvarende har afkastet på det danske aktiemarked målt ved C20 Cap været på cirka 50 pct. i samme periode,” siger Christian Klarskov.

Du kan helt uforpligtende skrive dig op til vores ugentlige nyhedsbrev, der har fokus på asset management i Norden her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også