En lang række selskaber kan forlade fondsbørsen i 2016

Mindst 10 selskaber står til afnotering fra Københavns Fondsbørs i det kommende år.
Foto: NASDAQ OMX
Foto: NASDAQ OMX
AF RITZAU FINANS

Tøjselskabet Stylepit gjorde torsdag i sidste uge klar til at forlade fondsbørsen i København, da selskabets nye hovedaktionær, Bestseller-koncernen, ønsker en afnotering.

I samme uge søgte sprøjtemiddelfabrikanten Auriga - som ejede Harboøre-selskabet Cheminova - om at sige farvel til fondsbørsen, efter at Cheminova for mere end et år siden blev solgt til den amerikanske koncern FMC Corporation.

Og de to kan meget vel få selskab af en stribe andre virksomheder. I hvert fald ti øvrige selskaber står nemlig klar ved udgangen og kan måske være fortid på fondsbørsen i løbet af næste år.

Rederiet Mols-Liniens hovedaktionær, kapitalfonden Polaris, har for nylig ansøgt om en afnotering af rederiet, efter at det tidligere på året købte op i selskabet. Det er sket under hårde protester fra en række mindretalsaktionærer, der ikke bakker op om beslutningen.

Derudover er en række ejendomsselskaber af forskellige årsager på vej væk fra fondsbørsen. Victor International, der blandt andet ejer lejligheder i det franske skisportsområde La Plagne, er ved at sælge ud med henblik på en afnotering, hvor hovedaktionæren HMJ Group kommer med købstilbud på aktierne.

Desuden er ejendomsselskabet med det lignende navn Victoria Properties under afvikling, men det behøver ikke at betyde et farvel til fondsbørsen, da selskabet blandt andet forsøger at sælge koncernen med henblik på at føre det videre som et børsnoteret selskab.

Mere pres er der på ejendomskoncernen Nordicom, der i midten af december meddelte, at fremtiden ser yderst usikker ud, da flere af de store kreditorer ønsker at træde ud af den bankaftale, som står til at udløbe ved udgangen af året. Selskabet ledelse arbejder på at finde en løsning, men fremtiden er mere end uvis.

På Færøerne er olieselskabet Atlantic Petroleum, der er noteret i København, i store vanskeligheder som følge af en lav oliepris og lavvande i kassen.

Selskabet er blandt andet udfordret af, at en samarbejdspartner på et vigtigt oliefelt i Nordsøen valgte at trække stikket. Ledelsen arbejder i øjeblikket på finansiering fra anden side, men det er ikke sikkert, at det munder ud i en løsning.

I det grønlandske er der usikkerhed omkring fremtiden for mineselskabet Nunaminerals, der igennem store dele af 2015 har været i betalingsstandsning, som løber frem til 19. januar 2016.

Nunaminerals har dog forhandlet en redningsplan på plads med Grønlands Selvstyre og det britiske selskab Greenland Mining Management, GMM, hvor der blandt andet bliver tilført 10 mio. kr. Selskabets aktie har ikke været handlet siden 20. februar, men fremtiden kan måske synes lysere end tidligere på året.

Desuden er trækoncernen Dalhoff Larsen & Horneman (DLH) i gang med at sælge fra, hvilket har været tilfældet de seneste to år. Selskabet har enkelte aktiver tilbage. Det gælder en nordisk træpladeforretning i Danmark og Sverige samt det franske hårdtræsselsskab DLH France.

Derudover er Copenhagen Network, som tidligere var it-selskabet Comendo, i øjeblikket en tom børsskal, hvor en nedlukning kan blive en løsning.

Selskabet arbejder dog også med en løsning ved at finde en ny hovedaktivitet, men der var ikke fundet nogen afklaring i forbindelse med selskabets seneste opdatering i starten af november.

Også luftbehandlingskoncernen Dantherm kan blive fortid på fondsbørsen. Selskabet, der har hovedkontor i Skive, har igennem en længere periode haft problemer med at få godkendt et opkøb i Kina, og da gælden er på over 200 mio. kr., hvilket overstiger markedsværdien, arbejdes der ifølge Finans.dk på et salg til en kapitalfond. Det skrev erhvervsmediet i november.

Sikkerhedsselskabet G4S, der både er noteret i London og København, har tidligere i år meldt ud, at det overvejer at droppe noteringen i den danske hovedstad, fordi kun en meget lille del af aktierne bliver handlet på dansk grund. Der er endnu ikke truffet nogen beslutning.

 

/ritzau/FINANS

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også