Investeringsforeninger: Skatterapport lægger ikke op til ændringer

Skatteministeriet har offentliggjort sin længe ventede rapport om beskatning af investeringsforeninger, og den overordnede konklusion er, at reglerne virker efter hensigten. (opdateret)
Foto: Jens Dresling/Polfoto/Arkiv
Foto: Jens Dresling/Polfoto/Arkiv

Den længe ventede rapport, som skulle kigge på skatteregler for investeringsforeninger, er blevet offentliggjort fredag eftermiddag, og den lægger ikke om til de store ændringer i den nuværende beskatning.

"Analysens hovedanbefaling er, at hvis det ønskes at styrke rammevilkårene for danskeres investeringer i aktier og obligationer, bør det ikke ske ved at favorisere specifikke anbringelsesformer. Derimod bør det ske ”ad fordøren”, dvs. ved at nedsætte beskatningen af personers aktie- og kapitalindkomst. Det vil også kunne forenkle reglerne," fremgår det af pressemeddelelsen.

Dermed er der ikke udsigt til, at branchen får nogle af sine ønskede ændringer igennem. Investeringsfondsbranchen, IFB, der er brancheforening for de danske investeringsforeninger, havde ellers peget på fem områder, hvor man gerne havde set skattereglerne ændret.

En af de vigtigste problemstillinger er udbytteskatten. Hvis en udenlandsk investor vil investere i en dansk investeringsforening, skal han betale skat af udbyttet på alle typer af afkast på investeringsfondens portefølje. Det skal han ikke, hvis han selv køber de samme papirer som investeringsfonden, og det medfører overbeskatning af udbyttebetalende, danske fonde.

En anden er det, man kalder ledelsens sæde. I dansk skattelovgivning arbejder man nemlig med det koncept, der hedder ledelsens sæde, og den dikterer groft sagt, hvor virksomheden er skattepligtig. For investeringsforeninger vil det sige, at hvis en fond er registreret i udlandet, men dens administration ligger i Danmark, vil den blive beskattet i Danmark.

Ledelsens sæde

Det vil altså sige, at hvis danske investeringsforeninger vil sælge deres fonde i eksempelvis Sverige, er det nødvendigt også at have et administrationsapparat i Sverige for også at kunne sælge fonden til investorer, som ikke ønsker at være skattepligtige i Danmark.

Konklusionen i rapporten er dog, at de nuværende regler lever op til to centrale principper i skattelovgivningen. Det ene er neutralitet, så en dansker, der investerer i en aktie eller en obligation, skal beskattes på samme måde, ligegyldigt om aktien eller obligationen er købt direkte eller gennem en investeringsforening.

Det andet princip er, at Danmark skal beskatte udbytte, der føres ud af landet, og i analysen vurderes det, at beskatningen ikke begrænser udenlandske investorer i særligt omfang.

"En lempelse af udbyttebeskatningen for udenlandske investorer vil således i mange tilfælde blot føre til, at Danmark afgiver skatteprovenu til investors hjemland – uden at beskatningen af investoren mindskes," fremgår det af pressemeddelelsen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger i pressemeddelelsen, at han nu vil gå i gang med at diskutere eventuelle tiltag.

”Det ser ud til at de danske regler i det store og hele virker efter hensigten, og eksporten af investeringsprodukter nåede sidste år et rekordniveau. Men jeg er som skatteminister selvfølgelig åben for at se på, om vi kan skrue skattereglerne mere hensigtsmæssigt sammen. Nu har vi med analysen et robust grundlag at gå videre med, og jeg ser frem til den fortsatte dialog med branchen,” siger han.

IFB frygter udflytning af arbejdspladser

Investeringsdirektør: ”Jeg forstår det simpelthen ikke” 

Skatteministeren klar til at "skrue på skattereglerne" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også