Danske investorer har holdt brandudsalg – men flere har stadig millionbeløb i klemme i Rusland

Den lukkede børs i Moskva gør det svært at komme af med russiske værdipapirer for en række danske investeringsforeninger.
Siden den russiske invasion af Ukraine er både aktier, obligationer og rublen faldet markant i værdi. Der har været lukket for handel på børsen i Moskva i denne uge. | Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP / AFP
Siden den russiske invasion af Ukraine er både aktier, obligationer og rublen faldet markant i værdi. Der har været lukket for handel på børsen i Moskva i denne uge. | Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP / AFP

Siden invasionen i Ukraine har der været travlt med at sælge ud af russiske værdipapirer blandt landets investeringsforeninger, men en række ligger stadig inde med aktier og obligationer i millionklassen.

Det viser en rundspørge blandt en gruppe af landets største investeringsforeninger, som FinansWatch har foretaget. Der er spurgt til eksponeringen før invasionen og frem til tirsdag klokken 14.00.

Danske Invest havde inden invasionen 1,35 mia. kr. i russiske aktiver. Det er siden faldet til 706 mio. kr. , hvilket primært skyldes værditab.

”Der er selvfølgelig rigtig stor usikkerhed om værdisætningen den 1. marts, da markederne ikke har været åbne/fungerende. Der har været meget begrænset salg i perioden, så ændringen er primært forklaret af værditab,” lyder det fra Danske Banks presseafdeling.

I Sydinvest er meldingen fra afdelingsdirektør Niels Skovvart, at investeringsforeningen siden invasionen har nedbragt sin eksponering mod Rusland fra 644 mio. kr. til 25 mio. kr.

”Planen har været at gå helt ud af russiske værdipapirer. Markedskonditionerne har dog vanskeliggjort det, så vi stadig har eksponering,” skriver han i en mail.

I Nykredit-koncernen havde man før Ruslands indtog samlet 361 mio. kr. i russiske værdipapirer i Nykredit Invest og Spar Invest.

Det er siden blevet nedbragt til 22 mio. kr. – i henholdsvis et ADR-papir på et russisk selskab, der er blokeret for handel på børsen i New York, og to obligationer. Nykredit påpeger i en skriftlig kommentar, at eksponeringen er ganske lille set i lyset af 440 milliarder kroner under forvaltning.

”Dette skyldes, at vi igennem længere tid har været kritiske overfor Rusland. EU’s sanktioner har naturligvis været implementeret i mange år, men vi har også valgt at sælge ud af gamle udstedelser fra sanktionerede selskaber, selvom sanktionerne ikke krævede dette. De er altså sat på vores eksklusionsliste”, skriver Nykredit.

Hos Nordea Asset Management, der oplyser tal for hele Nordea-koncernen, havde man 24. februar - efter invasionen - russiske værdipapirer til en værdi af 1,9 mia. kr. Det er siden blevet nedbragt til 848 mio. kr.

”På grund af Ruslands Centralbanks suspension af handel med russiske værdipapirer er det ikke muligt for os at frasælge yderligere på nuværende tidspunkt,” oplyser Nordeas danske presseafdeling.

Ramt af lukket børs

Inden Ruslands angreb mod Ukraine havde Bankinvest 420,3 mio. kr. investeret i russiske værdipapirer, og det var tirsdag opgjort til 50,9 mio. kr.

”Vi har på nuværende tidspunkt afhændet ca. 95 pct. de positioner, som var noteret på andre steder end i Rusland. Desværre er det ikke muligt at sælge papirer, der er noteret i Rusland, idet børsen i Rusland har været lukket”, oplyser Vevika Søberg, der er kommunikationschef hos Bankinvest.

I Lån & Spar, der ejer Lån & Spar Invest og Gudme Raaschou, har man i afdelingen Gudme Raaschou Emerging Markets to procent af porteføljen placeret i russiske aktier. De har en værdi af 930.000 kroner.

”Planen er at vi forsøger at afhænde værdipapirerne, hvilket besværliggøres af, at fondsbørsen i Moskva er lukket ned,” siger John Christiansen, administrerende direktør i Lån & Spar, i en skriftlig kommentar.

Han oplyser, at man desuden er ved at gennemgå alle porteføljerne for at finde selskaber, der eventuelt har russiske interesser – for eksempel delrussisk ejerskab.

I SEB var der inden invasionen eksponeringer på lidt over 100 millioner kroner i henholdsvis valutakontrakter og tre russiske selskaber.

Det gælder for investeringsforeningerne SEB Invest og Wealth Invest i de afdelinger, hvor SEB er rådgiver. Efter invasionen er alt blevet solgt, oplyser kommunikationschef Ricco Madsen i en mail.

Hos Jyske Invest var meldingen mandag, at man lå inde med 100-125 mio. kr. i russiske værdipapirer, men foreningen ønskede onsdag ikke at kommentere situationen yderligere.

I Formuepleje er der en enkelt virksomhedsobligation til en værdi af på 1,2 mio. kr., som man ikke har nået at sælge, inden markederne frøs til.

”I sagens natur vil vi gerne af med positionen. Worst case er, at den går konkurs,” siger direktør Søren Astrup i en kommentar.

Er sluppet helt ud af Rusland

I Handelsinvest har man haft en enkelt mindre investering i russiske obligationer, men det er lykkedes at sælge, og der ikke længere nogen russiske værdipapirer i porteføljerne. Det oplyser Handelsbankens kommunikationschef, Me Sophie Christensen.

Samme melding kommer fra C Worldwide, der torsdag solgte russiske positioner til 6,7 mio. kr., fortæller driftsdirektør Tim Kristiansen.

Hos PFA Invest har man ikke haft russiske værdipapirer før og under invasionen, oplyser PFA’s presseafdeling.

Det samme er meldingen fra den mindre aktør Fundmarket, der forvalter Investeringsforeningen Portfoliomanager og Kapitalforeningen Portfoliomanager, og Accunia, der ifølge direktør Henrik Nordby Christensen aldrig har haft eksponering mod Rusland.

Danske Invest vil sælge alle russiske værdipapirer

Sydinvest vil af med alle investeringer i Rusland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også