Ny investeringsfond får hård kritik: "Det er løgn og latin pakket ind i floskler og buzzord"

Personerne bag en investeringsapp, der er blevet kaldt et "scam", lancerer nu en investeringsfond med minimumsindskud på 750.000 kr. "Alle advarselslamper blinker," siger branchekendere, der anser selskabets afkasthistorik som usandsynlig.
Stifterne af Pillious Invest, Mads Hansen Baudier (th) og Mathias Steen Reippuert (tv) | Foto: Pillious/Youtube
Stifterne af Pillious Invest, Mads Hansen Baudier (th) og Mathias Steen Reippuert (tv) | Foto: Pillious/Youtube

Impossible is just an opinion – eller på dansk: Det umulige er bare en holdning.

Det er mottoet hos det danske finansfirma Pillious, hvis forretning indtil for nylig bestod af en app, der sendte aktietips til brugerne om de handler, som folkene bag firmaet foretog.

App-tjenesten, der før hed Stockinvest, har tidligere fået heftig kritik for at love mere, end den kan holde. Nu bliver bagmændenes seneste initiativ også kritiseret for blandt andet at være useriøs og basere sig på en afkasthistorik, der er... ja umulig.

Der er tale om en såkaldt alternativ investeringsfond, der går under navnet Pillious Invest, som stifterne Mads Hansen Baudier og Mathias Steen Reippuert har oprettet, og som de er blevet registreret som forvaltere af hos Finanstilsynet.

Det er en fond rettet mod professionelle og semi-professionelle investorer, som skal lægge ikke mindre end minimum 750.000 kr. for at være med.

"Som medinvestor i Pillious Invest A/S investerer du hos de bedste kapitalforvaltere i verden. Globalt findes der tusindvis af kapitalforvaltere, men kun en brøkdel af dem formår at slå markedet og skabe værdi til deres investorer. Vi handler ud fra momentum og marginal handel, som vi ved kan slå markedet over tid," skriver Mads Hansen Baudier og Mathias Steen Reippuert på deres hjemmeside.

De har ifølge eget udsagn handlet for egne penge siden 2014, men har ikke nogen erfaring med en sådan en fond før. De oplyser til FinansWatch, at de begge er "i tyverne" og ønsker ikke at fremvise et CV.

"Vi har studeret business og er ellers autodidakte og har aldrig lavet et CV, det har der ikke været behov for, eftersom vi har drevet egne forretninger og investeret i aktier, siden vi kunne gå, som er gået fint," skriver Mads Hansen Baudier i en mail.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Mads Hansen Baudier, stifter af Pillious Invest sammen med Mathias Reippuert | Foto: Pillious PR
Mads Hansen Baudier, stifter af Pillious Invest sammen med Mathias Reippuert | Foto: Pillious PR

Han henviser i stedet til, at deres resultater taler for sig selv – men netop selskabets afkasthistorik er som nævnt en af de ting, som flere branchekenderne undrer sig over ved Pillious.

For godt til at være sandt?

På Pillious Invests hjemmeside findes der flere forskellige opgørelser, der viser opsigtsvækkende afkast. F.eks. fremgår det, at investeringsfolkene i de seneste syv år har skabt et afkast på ca. 210 pct. efter alle omkostninger, og at de hvert år har slået det danske OMX C25-indeks.

I et faktaark med månedsafkast sendt ud på Linkedin forleden fremgår det endda, at de ikke har haft et eneste negativt månedsafkast siden 2014. Tallene er ikke valideret af tredjepart, men opgjort af stifterne selv.

"Jeg tror ikke et sekund på det," siger Carsten Tanggaard, professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, til FinansWatch.

Samme melding kommer fra Nikolaj Holdt Mikkelsen, tidligere chef hos Morningstar og i dag selvstændig investeringsrådgiver:

"Det lyder for godt til at være sandt. Hvis man har mere end 80 måneder med positive afkast, ville man være et andet sted og være verdensberømt og sidde på Bahamas."

Nikolaj Holdt Mikkelsen har desuden fundet egentlige beregningsfejl i Pillious Invests egen afkasthistorik. Selskabet har således bare lagt månedsafkastene sammen for at få årsafkastet uden at tidsvægte, hvilket vil være den normale procedure. Pillious erkender, at det er en fejl, som er på vej til at blive rettet.

Desuden kalder Nikolaj Holdt Mikkelsen den investeringsstrategi, som afkastene skulle være opnået gennem, for "fantom-agtig" og "useriøs."

Der er tale om en såkaldt momentum-strategi, hvor der kort fortalt fokuseres på få aktier, som handles meget ofte, og hvor selskabet sælger ved mindre kursfald.

Pillious Invest kommer på sin hjemmeside blandt andet med det selvopfundne udsagn "Momentum solves 80 pct. of your problems" (Momentum løser 80 pct. af dine problemer, red.) og skriver:

"At investere via momentum er en evidensbaseret måde at investere på, der handler om det, vi alle kender om prisudvikling via udbud og efterspørgsel: Køb ​​de aktier​, der er størst efterspørgsel ​efter ​og undgå​ de​ aktier​, der er​ mindst efterspørgsel​ efter​. Vi har en meget klar strategi: vi holder vinderne og sælger taberne fra hurtigt."

"I særklasse forfærdeligt"

Også Carsten Tanggaard er kritisk og peger blandt andet på, at den store handelsaktivitet ved en sådan strategi normalt påvirker omkostningerne kraftigt - og det vel at mærke de omkostninger, som ikke er synlige for kunderne.

"De forsøger at gøre noget, som alle mulige andre også forsøger, men bare meget bedre og uden dokumentation for afkastene. Alle advarselslamper blinker," siger han.

Samtidig mener professoren, at selve materialet omkring fonden, der blandt andet indebærer omkostninger på 0,8 pct. og udtrædelsesomkostninger på op til 3 pct., er noget af det værste, han har set i årevis:

"Det er i særklasse forfærdeligt at se på. Det er fyldt med alle mulige løse påstande, og selve idegrundlaget er fjollet. De baserer sig på, at den sidste idiot ikke er født endnu."

Pillious-folkenes aktiehandler har som nævnt angiveligt dannet baggrund for den app, som i første omgang hed Stockinvest, men som altså nu hedder Pillious. Her betaler brugerne penge for et abonnement for at følge med i handlerne.

Da appen sidste år blev omtalt i Børsen, kaldte analytiker Bertel Roslev Rasmussen fra rådgivningsfirmaet Proveo forretningsmodellen for et "scam" (svindel, red.) Især oplysningen om, at selskabet leverede afkast på 2-3 pct. om ugen ved at daytrade, faldt ham for brystet.

App-tjenesten modtog senere et påbud fra Finanstilsynet for ikke at leve op til krav i forordningen om markedsmisbrug. Det skulle der dog nu være rettet op på, oplyser Pillious.

Bertel Roslev Rasmussen mener, at Pillious-folkene har taget tingene til et nyt niveau med den nye, alternative investeringsfond.

"Det er den samme vin på nye flasker fra Stockinvest. Men denne gang kan du ikke bare stikke tåen i vandet og tabe et par hundrede kroner på et abonnement. Nu er der tale om et indskud på minimum 750.000 kr.," siger han.

"Det baserer sig på fuldstændigt udokumenterbare, historiske afkast – det er løgn og latin pakket ind i floskler og buzzord. På den måde miskrediterer de hele branchen," tilføjer han.

Over 1500 interesseret i fond

Pillious Invest har på det seneste reklameret på Lindedin for den nye alternative investeringsfond, der blev åben for tegninger i marts.

Mads Hansen Baudier fortæller til FinansWatch, at Pillious har modtaget henvendelser fra over 1500 interesserede, og der er også allerede kommet kunder i fonden. Hvor mange vil selskabet dog ikke oplyse.

"Der er mange, der gerne vil være med, men der er langt fra tanke til handling, da det er en investering på 750.000 kr. Men det skal nok blive meget godt," siger Mads Hansen Baudier.

Han fortæller, at de to stiftere også kommer med for "et større millionbeløb, så vi er i samme båd som kunden."

Tegninger i fonden burde medføre kapitalforhøjelser i selskabet Pillious Invest A/S, hvilket dog ikke er sket endnu. Her er der således anført en kapital på blot 400.000 kr.

"Vores advokater er i gang med at lave en kapitalforhøjelse, så det er måske derfor, at det ikke er gået igennem endnu hos Erhvervsstyrelsen. Det vil formentlig kunne ses inden for et par dage," siger Mads Hansen Baudier.

Det var tirsdag den 16. marts. Foreløbig er der endnu sket nogen kapitalforhøjelser.

Kritikken fra blandt andet investeringsrådgiveren Nikolaj Holdt Mikkelsen af, at det er svært at tro på Pillious-folkenes afkast, preller af på Mads Hansen Baudier.

"Det er hans mening, tallene passer fint," lyder det fra ham på mail.

"Det tyder måske på, at hans strategi ikke kan følge med vores rent afkastmæssigt."

Når det gælder kritikken af strategien, lyder svaret, at "vi gør, hvad der fungerer for os."

På spørgsmålet om, hvorfor selskabet ikke har en tredjepart inde over til validere afkastene, lyder det:

"Der har ikke været behov for dette indtil videre, eftersom at alle handler ligger tilgængelig i appen under solgt. Det er måske noget, vi vil overveje, hvis nogen efterspørger dette," lyder det fra Mads Hansen Baudier.

"Nul chance" for noget godt

Af Pillious Invests Linkedin-profil fremgår det, at selskabet for nylig har ansat en såkaldt chief customer officer, og Mads Hansen Baudier oplyser, at selskabet søger en stribe andre nye ansatte til selskabet. Det gælder blandt andet en porteføljeanalytiker, en porteføljeforvalter og en ekstra kundedirektør.

FinansWatch har spurgt, hvor midlerne kommer fra til ansættelserne. Svaret lyder, at "det går okay med investeringerne," og samtidig afviser Mads Hansen Baudier, at selskabet bruger pengene fra tegninger i fonden til at betale udgifter.

Spørger man Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet, mener han, at investorer skal holde sig langt væk fra den nye investeringsfond:

"Der er nul chance for, at det kan føre noget godt med sig for en investor."

Det samme lyder fra Bertel Roslev Rasmussen fra Proveo:

"Jeg vil aldrig nogensinde røre den fond med en ildtang hverken som investor eller investeringsrådgiver."

Delte meninger om finansfirma: Femstjernede kapitalforvaltere eller "to teenagere-svindlere" 

Tilsyn kræver ændringer hos kritiseret investeringsapp 

Investerings-app med store løfter får hård kritik: "I min optik er det scam" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også