Nasdaq-chef: Corona har gjort folk mere forskrækkede på hovedbørsen

Til gengæld har krisen ikke for alvor spændt ben for nye noteringer på den danske minibørs, First North, lyder det fra  Carsten Borring, der er noteringschef.
Carsten Borring, noteringschef hos Nasdaq Copenhagen. | Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Carsten Borring, noteringschef hos Nasdaq Copenhagen. | Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
AF RITZAU FINANS

Coronakrisen har ikke for alvor formået at spænde ben for nye noteringer på den danske minibørs, First North, men på hovedmarkedet er potentielle børskandidater formentligt blevet endnu mere forsigtige.

Siden årets start er seks virksomheder blevet noteret på minibørsen, mens der ikke har været en eneste notering på hovedbørsen.

Og coronapandemien kan have skubbet flere selskabers børsnoteringstanker længere ud i fremtiden, vurderer Carsten Borring, der er noteringschef hos Nasdaq Copenhagen.

"Coronakrisen har gjort folk lidt mere forskrækkede på hovedmarkedet, fordi der typisk er tale om nogle store virksomheder med et stort cash flow, som bliver bedømt på, hvor meget de har på bundlinjen."

"Det er klart, at flere er blevet hårdt ramt i det første halvår, og mange har derfor en bundlinje, der ser mindre attraktiv, end den gjorde sidste år," siger han til Ritzau Finans.

Virusudbruddet blev en realitet i Europa i marts, og det fik flere lande til at indføre en lang række restriktioner for at mindske risikoen for smittespredning.

Det samme har været tilfældet flere steder i resten af verden, hvor hjemmearbejde, rejserestriktioner og midlertidigt lukkede butikker, restauranter og grænser har gjort det vanskeligere at drive forretning for en lang række virksomheder.

Udfordringerne i kølvandet på udbruddet af coronavirus kan dermed for flere virksomheder resultere i nogle kvartalsregnskaber, som ikke ligefrem vil være pæn læsning.

Samtidig medførte nervøsiteten og usikkerheden også store udsving og en markant forhøjet handelsvolumen på aktiemarkedet i særligt marts og april.

I første omgang resulterede det i store fald, men siden har flere ledende aktieindeks rettet sig igen. Det gælder også for det danske C25-indeks.

Hos Nasdaq, der driver den danske fondsbørs, håber noteringschefen, at nogle nye virksomheder snart vil finde vej til hovedbørsen igen.

"Når vi kommer op i gear igen på hovedmarkedet, er jeg sikker på, at nogle mellemstore og store virksomheder også vil begynde at se på børsnoteringsvejen igen. Lige nu er børsnoteringsvinduet bare mere lukket på hovedmarkedet end på First North," siger Carsten Borring.

Han henviser til striben af nynoteringer på First North i maj og juni, som flere gange førte til overtegnede udbud.

Noteringschefen håber, at den udvikling og interesse også kan være med til at give større virksomheder blod på tanden.

"Jeg håber sandelig, at der kommer noteringer på hovedmarkedet i år. Når der er så mange private investorer, der er villige til at investere, så skulle det være mærkeligt, at der ikke også er nogle institutionelle investorer, der har lyst til at være med i børsnoteringer," siger Carsten Borring.

Han vil ikke fortælle mere præcist, hvad han forventer inden for nynoteringer på hovedbørsen i år.

Carsten Borring oplyser dog, at Nasdaq har været i dialog med en række selskaber i mange år om muligheden for en børsnotering. De kan potentielt pludseligt begynde at rykke på sig.

Det er ikke væltet ind med danske børsnoteringer på hovedmarkedet i løbet af de seneste år.

Faktisk var der ikke én eneste traditionel børsnotering på hovedbørsen i København, Nasdaq OMX Copenhagen, i 2019.

Der kom dog alligevel et par nye store navne til.

Det drejede sig om Maersk Drilling, der går under navnet Drilling Company of 1972, og Nordic Transport Group (NTG), men ingen af de to selskaber rejste penge i forbindelse med børsnoteringerne.

I 2018 kom to selskaber til, da både Den Jyske Sparekasse og Netcompany blev noteret på hovedbørsen.

Samme år blev betalingsgiganten Nets og telekoncernen TDC dog omvendt afnoteret.

Året før debuterede Orphazyme og TCM Group på børsen, ligesom Nilfisk blev børsnoteret selvstændigt efter en udspaltning fra NKT.

I 2016 var Scandinavian Tobacco Group, Nets og Dong Energy, der i dag er kendt som Ørsted, de nye medlemmer på fondsbørsen.

Flere selskaber er også blevet afnoteret i årenes løb.

En opgørelse fra Nasdaq viser, at der på nuværende tidspunkt i 2020 er 130 selskaber noteret på hovedbørsen. Det er et fald på syv selskaber siden 2017.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også