FinansWatch

EU før ny brexit-runde: Bolden ligger hos Storbritannien

Som sagerne står, er det i højere grad op til Storbritannien end til EU at sikre et gennembrud i forhandlingerne om den britiske exit fra samarbejdet.

Det er budskabet fra EU-Kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas, mandag ved starten på den femte runde i exit-forhandlingerne.

"Der er en klar faseopdeling af disse forhandlinger. Og indtil nu er der ikke fundet nogen løsning på første skridt, der handler om skilsmissen, siger Schinas. Så bolden er helt og aldeles på den britiske banehalvdel for at få resten til at ske," siger han.

Cheftalsmandens udtalelse er et svar på udtalelser fra den britiske premierminister, Theresa May, i London mandag.

Ifølge embedsmænd i Downing Street vil Theresa May senere mandag fortælle det britiske parlament, at hun mener, at bolden ligger hos EU.

"Idet vi ser frem mod næste etape, er bolden på deres banehalvdel," vil Theresa May sige ifølge AFP.

Hun ventes samtidig at sige, at hun forventer "ledelse og fleksibilitet" fra EU.

Theresa May bad i sidste måned om en to-årig overgangsperiode, efter at Storbritannien forlader EU-samarbejdet 29. marts 2019.

Finansminister Kristian Jensen (V) opfordrede søndag i den britiske avis The Guardian til bevægelse på begge sider af forhandlingsbordet.

"I enhver politisk forhandling er der ikke tid nok, ikke penge nok, ikke nok af dette eller hint. Det er en del af spillet," sagde Kristian Jensen.

EU-Kommissionens cheftalsmand siger, at han ikke vil "kommentere på kommentarer".

"Vi har et mandat fra vores 27 medlemslande," siger Margaritis Schinas.

"Og vi arbejder loyalt inden for det præcise mandat," siger han.

Den femte runde i exit-forhandlingerne er den sidste inden et afgørende EU-topmøde i næste uge.

Her skal stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU, tage stilling til, om der er sket tilstrækkeligt store fremskridt til at begynde at tale om fremtiden.

Det er der ikke indtil nu, sagde EU-præsident Donald Tusk i forrige uge.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sagde, at det ville kræve "mirakler", hvis det skulle ske.

Samtidig opfordrede Europa-Parlamentet i sidste uge til at udskyde beslutningen.

Der skal ske tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne om skilsmissen på tre afgørende områder, før EU vil begynde at tale om fremtiden.

Det handler om den økonomiske afregning mellem EU og Storbritannien. Det handler om EU-borgernes fremtidige rettigheder i Storbritannien. Og det handler om fremtidens grænse i Irland.

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

Klarna tavs om stor spareplan

Hverken i Danmark, Norge eller på hovedkontoret i Sverige er der svar at hente om, hvordan Klarnas spareplan vil ramme fintech-selskabets afdelinger.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs