Private har samlet set tabt massivt på at eje Nets-aktier

En gennemgang af tal fra Nationalbanken viser, at de private investorer samlet set har lidt et betydeligt tab på at købe aktier i betalingsformidleren Nets. Det skyldes især, at de valgte at sælge ud, da kursen faldt. Til gengæld står store udenlandske investorer til at få gevinster på hundredvis af millioner.
Nets' ledelse ved børsnoteringen i september sidste år. | Foto: Jens Dresling
Nets' ledelse ved børsnoteringen i september sidste år. | Foto: Jens Dresling
AF DAVID BENTOW OG MICHELLE WESTPHAL SØRENSEN (RESEARCH)

På papiret står de investorer, som købte Nets-aktier ved børsnoteringen 23. september sidste år, til at få et afkast på 10 pct.

Det er nemlig forskellen på emissionskursen på 150 kr., og så de 165 kr. som et konsortium af kapitalfonde nu tilbyder at købe aktierne for med henblik på at afnotere Nets.

Det kræver dog, at investorerne har holdt fast i deres Nets-aktier. Og det har de danske private og professionelle investorer i stort omfang ikke.

Det viser en gennemgang af ejerdata fra Nationalbanken, som FinansWatch har foretaget. Tværtimod har private investorer samlet set tabt betydeligt på at eje Nets-aktier, viser gennemgangen.

Danske investorer har solgt massivt ud af Nets-aktier

Kort efter børsnoteringen ved udgangen af september sidste år, ejede de danske husholdninger, herunder lønmodtagere og private erhvervsdrivende, 4,3 pct. af alle Nets-aktier, og samlet set var 18,4 pct. af aktierne på danske hænder, når man regner de aktier med, som blev købt af banker, investeringsforeninger, pensionskasser og af virksomheder, herunder private investeringsselskaber.

Ved udgangen af juli i år ejede de danske husholdninger imidlertid kun 2,4 pct. af Nets-aktierne, og i alt lå blot 11,1 pct. af betalingsformidlerens aktier på danske hænder. Det viser tal fra Nationalbanken, som FinansWatch har regnet på.

Da Nets-aktien først den 12. juli i år kom tilbage på emissionskursen på 150, betyder det, at alle de investorer, som købte Nets-aktier ved emissionen og senere solgte deres aktier, har tabt penge.

(Artiklen fortsætter under grafikkerne)

Omvendt er udenlandske investorers ejerandel i Nets steget fra 81,6 pct. til 88,9 pct. Her skal dog nævnes, at knap 40 pct. ligger i det Luxembourg-selskab, som kapitalfondene Bain Capital og Advent International ejer.

Nationalbankens tal viser med andre ord, at de private investorer, og i øvrigt også de professionelle danske investorer, har solgt ud af deres Nets-aktier, i takt med at aktiekursen var på en deroute fra 150 kr. til 105,90 kr. midt i marts. Og det betyder derfor, at de danske investorer i betydeligt omfang går glip af den budpræmie i forhold til børskursen, som det nye kapitalfonds-konsortium nu tilbyder.

Værdien af privatejede Nets-aktier faldet voldsomt

Målt i kroner og øre, så ejede de danske husholdninger ifølge Nationalbankens tal Nets-aktier for knap 1,2 mia. kr. ved udgangen af september sidste år, men kun for 729 mio. kr. ved udgangen af juli i år. Det svarer til et fald på 38 pct. Til sammenligning steg markedsværdien af Nets i samme periode med 9,8 pct.

Ganske vist er tallene for september endnu ikke kendt. Men alt andet lige, så vil de danske husholdninger eje Nets-aktier for 795 mio. kr., hvis ejerandelen er den samme som ved udgangen af juli, og man antager, at aktierne er 165 kr. værd stykket. Det er en tredjedel mindre end i september sidste år.

Den samme udvikling gælder for alle danskejede Nets-aktier set under et. Ved udgangen af september sidste år lå der 5,1 mia. kr. Nets-aktier på danske hænder, men det tal var ved udgangen af juli faldet til 3,4 mia. kr., svarende til et fald på 34 pct.

Store gevinster til udenlandske investorer

De aktier, som danske private og professionelle investorer har solgt, er blevet købt af store udenlandske investorer. Bortset fra Bain Capital og Advent International er den klart største aktionær i Nets i dag Blackrock, verdens største investeringsselskab.

Selskabet ejede ifølge data fra finanstjenesten Bloomberg i alt 14,6 mio. Nets-aktier, svarende til 7,3 pct. Derefter følger den schweiziske bank og kapitalforvalter SYZ,  der ejer 1,7 pct. af Nets, amerikanske Vanguard med 1,6 pct. og amerikanske Fidelity med 1,3 pct., tæt fulgt af den norske oliefond.

Og ifølge Bloombergs data så har de udenlandske investorer uden undtagelse tjent store penge på at eje Nets-aktier. Blackrock har i gennemsnit købt aktierne for 147,40 kr. stykket, mens de øvrige store udenlandske investorer har betalt mellem 123,28 og 127,91 kr. for aktierne.

Dermed står alene Blackrock ifølge FinansWatchs beregninger til at tjene omkring 258 mio. kr. på deres Nets-aktier, mens Syz står til at tjene 125 mio. kr. og Vanguard 133 mio. kr. Alene de seks største udenlandske investorer vil ifølge FinansWatchs beregninger tjene knap 800 mio. kr. på deres Nets-aktier.

Til sammenligning er den største danske aktionær i Nets investeringsforeningen Danske Invest, som ifølge Bloomberg ejer knap en halv pct. af Nets. Aktier, købt til 148,83 kr. i gennemsnit. Dermed står Danske Invests kunder til blot at tjene 15,2 mio. kr. på aktierne i betalingsformidleren.

Nets-aktionærernes lidelseshistorie slut efter godt et år 

Så meget vil kapitalfonde betale for Nets

Nu kan Nets-ledelsen score kassen 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også