Obligationer: Amerikansk overraskelse trak renterne på plads

AF RITZAU FINANS

Det danske obligationsmarked åbnede uændret mandag morgen, men frem til tidligt på eftermiddagen blev renterne presset nedad - for så siden at rette sig igen efter et stærkt nøgletal fra USA.

Ud på eftermiddagen lå den tiårige danske statsobligation med en rente på 0,65 pct. efter et fald på 2 basispoint, men det blev neutraliseret af en uventet stigning i de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, ISM.

Dermed endte renten på det danske statspapir uændret i forhold til fredagens slutniveau i 0,67 pct.

Det amerikanske ISM-indeks viste sig nemlig at være steget noget mere end ventet til 57,8 i juni fra 54,9 måneden før, mens økonomerne ifølge Bloomberg News havde ventet en opgørelse på 55,3.

"Hurtigere vækst i ordrer og produktion i juni indikerer solid indenlandsk efterspørgsel, som sammen med stigende eksport viser, at USA's fremstillingsindustri står solidt, trods faldende forventninger til, at regeringen vil levere et finanspolitisk boost," skriver chefanalytiker Johnny Bo Jakobsen fra Nordea i kommentar.

Tegn på bedring i økonomien er understøttende for forventningerne til yderligere pengepolitiske stramninger, hvilket reaktionen i obligationskurserne også er et udtryk for.

I sidste uge steg renterne i Europa relativt kraftigt, da markedet tolkede kommentarer fra chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, i retning af, at æraen med en ultra lempelig pengepolitik nærmer sig en afslutning - om noget tid.

I USA har Federal Reserve for længst taget hul på stramningerne, og der er lagt op flere renteforhøjelser fra Janet Yellen & co. det næste års tid, mens ECB på et tidspunkt ventes at starte sine stramninger med at neddrosle sine obligationsopkøb, før næste skridt bliver en renteforhøjelse, hvilket dog vurderes at have lange udsigter.

Fra eurozonen kom der mandag formiddag i øvrigt en endelig opgørelse af PMI-barometeret over indkøbschefernes tillid i euroområdets fremstillingssektor i juni.

Indekset for industrien steg til 57,4 fra 57,0 måneden før, efter at den første opgørelse havde vist et indeks på 57,3 pct. Økonomer havde ifølge Bloomberg News ventet, at den endelige opgørelse havde vist samme niveau som den første - altså 57,3.

Et indeks over 50 indikerer, at flertallet forventer fremgang, mens en aflæsning under 50 indikerer tilbagegang for sektoren.

Børserne i USA lukker mandag tidligt forud for uafhængighedsdagen 4. juli tirsdag.

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også