EU afviser fusion mellem Deutsche Börse og London Stock Exchange

Der ville have været tale om et de facto-monopol, hvis de to store børser slog sig sammen, lyder det fra EU-Kommissionen (Opdateret).
Foto: Geert Vanden Wijngaert
Foto: Geert Vanden Wijngaert

EU-kommissionen har afvist et ægteskab mellem Deutsche Börse og London Stock Exchange.

Det skriver Kommissionen i en meddelelse.

Kommissionen skriver, at den forslåede fusion mellem Europas to største børser ville have skabt et de facto-monopol.

"Den europæiske økonomi afhænger af velfungerende finansielle markeder. Det er ikke kun vigtigt for banker og andre finansielle institutioner. Hele økonomien har gavn af det, når virksomheder kan rejse kapital på konkurrencedygtige finansielle markeder," udtaler konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

"Fusionen mellem Deutsche Börse og London Stock Exchange ville have signifikant reduceret konkurrencen ved at skabe et de facto-monopol i det afgørende område for clearing af værdipapirer. Eftersom parterne ikke formåede at tilbyde de nødvendige midler, der kunne adressere vores konkurrencemæssige bekymringer, har Kommissionen valgt at forbyde fusionen," lyder det videre fra den danske kommissær.

Afviste at sælge ud

Kommissionens beslutning er som sådan ikke overraskende. Kommissionen har nemlig tidligere meldt ud, at London Stock Exchange skulle skille sig af med sin 60 pct. store ejerandel i den italienske handelsplatform MTS, hvis fusionen skulle kunne godkendes. Men det har briterne tidligere afvist at gå med til.

Det krav ville ifølge London-børsen være "ude af proportioner", lød det fra børsen i et svar til Financial Times for nylig.

"Baseret på Kommissionens nuværende position mener LSEG (London Stock Exchange, red.), at det ikke er sandsynligt, at Kommissionen vil godkende fusionen," skrev børsen.

Af meddelelsen fra Kommissionen fremgår det, at parterne i stedet har tilbudt "nogle adfærdsændringer" for børsaktitiviteten, der skulle formilde EU-Kommissionen, men det har altså ikke været nok til at tilfredsstillende embedsmændene i Bruxelles.

"De ville ikke være i stand til at demonstrere, at disse ændringer ville have haft effekt i praksis," skriver Kommissionen blandt andet i meddelelsen.

"Derfor har Komissionen konkluderet, at de forslåede ændringer ikke ville have været i stand til at forhindre skabelsen af et de facto-monopol på markederne relateret til clearingen af værdiparirer som resultat fusionen, hvilket er derfor, at den har valgt blokere for den forslåede handel."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også