Crowdfunding-forening opfordrer banker til samarbejde

Banker bør vejlede kunder om alternative finansieringsmuligheder, mener formanden for Dansk Crowdfunding Forening. Han vurderer, at det vil give et solidt bidrag til den danske samfundsøkonomi, hvis nye virksomheder i højere grad hjælpes til at finde kapital, hvis de får afslag i banken.

De danske banker skal mere end bare at vurdere lån i fremtiden. De skal også kunne henvise kunderne til alternative finansieringsformer, hvis kunderne får afslag i banken. Det mener Frederik Ploug Søgaard fra Dansk Crowdfunding Forening.

"Som det er nu, så afviser bankerne i stedet for at henvise. De siger nej til et lån, og så slutter samtalen. I stedet kunne de henvise kunderne til alternative finansieringsformer, som eksempelvis crowdfunding. Det gør man allerede i England. Det ville hjælpe på at skabe et mere sammenkædet finansielt økosystem," siger han.

Udmeldingen kommer på baggrund af en ny rapport, der kortlægger udviklingen i crowdfunding i Danmark. Ved låne-crowdfunding, hvor flere private går sammen om at yde et lån til en virksomhed, er det fra 2015 til 2016 set en stigning på 133 pct. I 2016 blev der udlånt godt 100 mio. kr. på denne måde. Og for at den udvikling kan fortsætte, kræver et samarbejde med bankerne, mener han.

I England blev der i efteråret indført lovkrav om, at banken skal henvise virksomheder til andre finansieringskilder, hvis ikke banken kan hjælpe. Frederik Ploug Søgaard ønsker ikke umiddelbart et lovkrav, men i højere grad at der opbygges en kultur, hvor henvisning bliver normen.

Det gør han blandt andet, fordi han ser det som et mål for samfundet, at virksomheder hurtigst muligt skal bevæge sig fra idé til at blive en etableret virksomhed. Og for at opnå det, så mener han, at det kræver et bredt samarbejde på tværs af den finansielle sektor. Det vil give bedre adgang til kapital, lyder det.

"Målet er, at danske virksomheder hurtigst muligt udvikler sig fra idé-stadiet og ud igennem vækstraketten til fuldblodsorganisationer, der kan yde et solidt bidrag til samfundsøkonomien. I den livscyklus kan de forskellige finansieringsmuligheder supplere hinanden i højere grad, end de gør i dag," siger han og tilføjer:

"Det er rigtigt svært for iværksættere at skulle navigere rundt i kapital-junglen, samtidigt med at man opbygger en virksomhed."

Finansdanmark: Iværksættere er ikke hjælpeløse

At det skulle være svært for iværksættere at finde ud af, hvordan man kan skaffe kapital, mener finanssektorens interesseorganisation, Finansdanmarks, juridiske direktør Kenneth Joensen, dog ikke.

"Jeg tror, man skal passe på med at gøre entreprenante mennesker, som er i stand til at starte egen virksomhed, hjælpeløse og ude af stand til at skaffe sig information om, hvor de ellers kan gå hen. Det tror jeg godt, at folk er i stand til," siger Kenneth Joensen.

Derfor ser han heller ikke, at bankerne endnu skal begynde at henvise til andre finansieringsformer. Markedet er endnu nyt, og derfor har man ikke gjort de fornødne erfaringer til at anbefale den ene organisation over den anden.

"En af udfordringerne ved at henvise til andre finansieringskilder er, at det meget hurtigt bliver en blåstempling fra bankernes side, hvis de henviser kunder til andre aktører. Det vil vi ikke på nuværende tidspunkt – tillidsforholdet mellem kunde og bank er meget væsentligt for os," siger han og fortsætter:

"Det er meget svært for os at blåstemple andre. Vi er meget opmærksomme på tilliden og relationen til vores kunder, og den vil vi ikke risikere at bryde ved at henvise til andre aktører, som vi ikke ved ret meget om."

Han peger på, at mens de fleste platforme, portaler og finansieringskilder kan være fine, så giver det kunden en ekstra sikkerhed, at banken har henvist. En del af tilliden, man har til banken, vil følge med over til en ny spiller, som banken ingen kontrol har over. Derfor skal ikke meget gå galt, før tilliden er brudt, mener Kenneth Joensen.

Merkur vil gå forrest med aktiebaseret crowdfunding

Én virksomhed gør Danmark til stor alternativ nichespiller  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også