FinansWatch

Op imod 500 andelsbolig-foreninger har massive økonomiske problemer

Ifølge et skøn kæmper op imod 500 andelsboligforeninger med en håbløs økonomisk situation.

Danmarks største andelsboligforening, Hostrups Have, blev i forrige uge begæret konkurs af Nykredit. | Foto: /ritzau/Jens Dresling

Tusinder af andelsbolighavere står med værdiløse andele. Ifølge et skøn fra Foreningen af Andelsboligforeninger i Krise, foretaget på baggrund af tal fra By- og boligministeriet, så har omkring 500 andelsboligforeninger i dag en håbløs gæld. Det skriver Politiken.

Der har været stort fokus på de store frederiksbergske andelsboligforeninger Duegården, Bangsbohus og Hostrups Have, der henholdsvis er gået konkurs, er blevet gældssaneret og er blevet erklæret konkurs. Men de fleste af de nødlidende andelsboligforeninger ligger i mindre kommuner og udkantsområder, og består ofte kun af 10-15 andelshavere.

"Uden for København og Aarhus er mange små foreninger i dyb krise. Det er ofte ældre mennesker, der har købt andelene. Når én falder fra, hænger de andre på udgiften til en bolig, der er 0 kroner værd og ikke kan sælges. Det bliver en slags ’last man standing’," siger den uafhængige andelsboliganalytiker Tejs Volfsberg Carstensen til Politiken.

Ifølge Niels Bjørnstrup, talsmand for Andelsboligforeninger i Krise, så er problemet for de ældre andelsboligforeninger typisk overbelåning, mens det for de nystiftede foreninger er renteswap-aftaler. Ifølge Andelsboligforeninger i Krise er over 80 pct. af de mest forgældede foreninger stiftet i årene frem til finanskrisen brød ud i 2008.

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs