Lønmodtagernes Dyrtidsfond får ros af Finanstilsynet efter inspektion

Finanstilsynet havde ingen anmærkninger til Lønmodtagernes Dyrtidsfond, efter at tilsynet var på inspektion tidligere på året, for første gang siden LD har outsourcet hovedparten af sine investeringer.
Dorrit Vanglo, adm. direktør for Lønmodtagernes Dyrtidsfond.
Dorrit Vanglo, adm. direktør for Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

En inspektion i Lønmodtagernes Dyrtidsfond i marts har ikke givet anledning til tilsynsreaktioner. Finanstilsynet havde på inspektionen fokus på blandt andet bestyrelsens og direktionens arbejdsområder, investeringsområdet, risikostyring og outsourcing. Her fandt tilsynet ingen anledning til hverken påbud, påtaler eller risikooplysninger.

"Den er vi mægtig glade for. Den er jo blank. Det er ikke så sædvanligt at få. Normalt plejer tilsynet at have et par ting, man skal rette op på, eller som de ikke er tilfredse med. Så det er vi meget tilfredse med," siger Dorrit Vanglo, adm. direktør for Lønmodtagernes Dyrtidsfond.

Finanstilsynet fremhæver, at Lønmodtagernes Dyrtidsfond har "stort fokus på de krav til likviditeten af investeringsporteføljen, der følger af medlemmernes valgfrihed i forhold til udbetalingstidspunkt."

Outsourcer investeringsopgaver

Derudover skriver tilsynet, at det er positivt, at Lønmodtagernes Dyrtidsfond arbejder på at styrke mulighederne for at måle og styre risiciene i investeringsporteføljerne gennem et samarbejde med en ekstern partner.

"Vi har haft et meget positivt tilsyn, hvor de har været tilfredse med alle de ting, de har set. De synes også, at vi har indrettet os på en hensigtsmæssig måde med den specielle situation, som LD er i kontra resten af pensionsselskaberne."

Lønmodtagernes Dyrtidsfond blev oprettet i 1980 for at administrere de såkaldte dyrtidspensioner, som blev indefrosset i 1977 til 1979. Lønmodtagernes Dyrtidsfond er en selvejende institution, som i dag arbejder med at forvalte og udbetale disse pensionsmidler.

Siden sidste tilsynsbesøg for seks år siden har Lønmodtagernes Dyrtidsfond valgt at outsource mange af de opgaver, som vedrører forvaltningen af midlerne. Dermed ligger langt hovedparten af midlerne hos eksterne porteføljeforvaltere.

"Vi er 14 medarbejdere i LD, som styrer hele butikken, men med meget store samarbejdspartnere i form af outsourcing-aftaler. Så vi har selvfølgelig været spændt på, om vi havde fået reguleret alle samarbejdspartnere på plads og har haft det rigtige overblik. Det er altid rart, at tilsynet er enige i vores egen vurdering," siger Dorrit Vanglo.

Hårdt likviditetskrav

Lønmodtagernes Dyrtidsfond fungerer som pensionsselskab for de danskere, som endnu ikke har fået udbetalt deres indefrosne dyrtidspensioner. Men det er ikke et traditionelt pensionsselskab i og med, at der ikke længere bliver indbetalt penge.

I dag tilhører cirka halvdelen af formuen personer, der er fyldt 60 år og dermed er berettiget til at hæve deres opsparing. Det stiller ifølge Dorrit Vanglo høje krav til den måde, Lønmodtagernes Dyrtidsfond har indrettet sig på.

"Vores sædvanlige udbetalingsprocedure er, at vi udbetaler i løbet af otte dage. Det er et ret håndfast likviditetskrav, vi har imod os. Det har været ret afgørende for hele den måde, som vi har indberettet butikken på, og den forretningsmodel vi kører efter," siger Dorrit Vanglo og fortsætter:

"Tilsynets reaktion har været, at man er tilfredse med den model, vi arbejder efter. Det er vi meget tilfredse med, for det er første gang, at de har været på inspektion, efter vi er overgået til den forretningsmodel, vi kører efter nu, hvor vi er overgået til en meget høj grad af outsourcing."

LD vinder pris for udvælgelse af porteføljeforvaltere

Indefrosne dyrtidsportioner gjorde Jeppe Christiansen til mangemillionær 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også