Bankkaos i Italien kan udløse økonomisk krise i Europa

Italienske bankaktier er blevet revet fra hinanden på det seneste, og flere af bankerne er på randen af konkurs.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF MICK KRISTENSEN, Investor

En bombe under europæisk økonomi kan være på trapperne. Italienske banker er nemlig i så store problemer, at det har hele den internationale presses opmærksomhed.

Ifølge Wall Street Journal er 17 pct. af de italienske bankers lån nødlidende, hvilket vil sige, at det er lån, hvor kunder ikke har betalt renter og afdrag til tiden. Sat på spidsen er det dårlige og risikable lån, som ikke forventes at blive betalt tilbage og dermed vil give tab for bankerne.

Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, forklarer, at der lige nu hersker forskellige bud på, hvor mange dårlige lån italienske banker har udstedt.

»Sikkert er det i hvert fald, at risikoen for livstruende tab i mange italienske banker er stor og stigende. Den italienske bankkrise kan i yderste konsekvens udløse en ny økonomisk krise i hele Europa,« siger han.

Tiltroen til de italienske banker ser da også ud til at være svækket markant, for bankaktierne er faldet meget i år i almindelighed og den seneste måned i særdeleshed.

Det samlede indeks for de italienske banker, FTSE Italia All-Share Banks, er faldet med omkring 58 pct. indtil nu i 2016, hvoraf faldet er på 30 pct. den seneste måned. Til sammenligning er det europæiske indeks for bankerne, Stoxx Europe Banks, gået 38 pct. tilbage i år.

Verdens ældste bank, Banca Monte Dei Paschi di Siena, er lige nu i store problemer, skriver CNN. Bankens aktiekurs er faldet over 80 pct. i 2016, hvoraf 52 pct. af faldet ligger inden for den seneste måned, og alene i tirsdags faldt aktien med 19 pct.

Aktiekursen hos Italiens største bank, Unicredit, er faldet med over 65 pct. siden nytår. Andre store italienske banker som Intesa Sanpaolo og Banco Popolare har måttet se deres aktiekurs falde dramatisk med henholdsvis 48 og 81 pct. i 2016.

»Kort fortalt er sagen, at mange italienske banker er på randen af konkurs. Det skyldes en kombination af manglende indtægter og stigende risiko for tab på udlån. I modsætning til Irland og Spanien oplevede Italien ikke store problemer i banksektoren i forbindelse med finanskrisen – især fordi Italien ikke oplevede en bristet boligboble i samme omfang. Men det betyder også, at der i årene efter finanskrisen ikke blev ryddet ud i dårlige lån i de italienske banker, der heller ikke fik tilført ny kapital fra staten. De italienske banker har altså skubbet problemerne foran sig og håbet på bedre tider. De bedre tider er ikke rigtig kommet, og nu kan puklen af svage lån snart ikke skubbes længere,« siger Jacob Graven.

Brexit har heller ikke gjort situationen bedre for de italienske banker, da brexit ifølge Jacob Graven får perioden med ekstremt lave renter til at fortsætte, ligesom brexit kan dæmme op for den økonomiske vækst i Europa, hvilket også vil øge risikoen for endnu flere tab for de italienske banker.

Skrækscenariet er, at den italienske stat bliver trukket med i faldet, hvis den forsøger at redde bankerne, forklarer Jacob Graven.

»Så kan det blive nødvendigt for resten af eurolandene at give en hjælpepakke til Italien for at afværge en italiensk statsbankerot. Italien er så stor en økonomi, at det vil være en kæmpe opgave for de andre eurolande at redde den,« siger han og forklarer, at det dog næppe går så galt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også