Centralbankers evne til at stabilisere markederne er aftaget

Investorerne på de internationale finansmarkeder lægger ikke lige så meget vægt på centralbankernes indflydelse, som de har gjort tidligere, vurderer Handelsbanken.
AF RITZAU FINANS

Finansmarkederne lader ikke til at tildele verdens centralbanker helt så meget indflydelse på fremtidsudsigterne, som det var tilfældet tidligere. Det vurderer Handelsbanken i en analyse.

"Der bliver stillet spørgsmålstegn ved, om de pengepolitiske værktøjer fungerer lige så godt som tidligere. Det kan være et afgørende skifte, når vi ser fremad på centralbankernes rolle, hvor vi måske ikke længere skal sætte samme lid til, at centralbankerne kan stimulere aktivmarkederne - aktier og obligationer - meget yderligere uden lancering af helt nye værktøjer," skriver Handelsbanken i analysen.

Vurderingen kommer oven på sidste uges negative stemning på finansmarkederne med faldende aktiekurser og faldende statsrenter, mens den japanske valuta, yen, blev styrket. Strømmen fra de mere risikobetonede papirer til de traditionelt set mere sikre statsobligationer og valutaer skete, til trods for at der er tegn på bedring af den kinesiske økonomi, og at oliepriserne ellers blev stabiliseret en anelse - hvilket markedets aktører kunne have tolket som et positivt tegn.

Nervøsitet trods bløde udmeldinger

Nok så interessant - ifølge Handelsbanken - faldt børserne på trods af, at referater af martsrentemøderne i Den Europæiske Centralbank, ECB, og den amerikanske pendants pengepolitiske komité, FOMC, begge støttede den seneste tids i forvejen bløde tendenser i pengepolitikken.

"FOMC-referatet blev således tolket til den bløde side, hvilket yderligere sænkede markedsforventningerne til renteforhøjelser i år," påpeger Handelsbanken.

Markedet ser nu blot en cirka 50-50 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse til december.

"Referatet bekræftede, at flere FOMC-medlemmer delte Yellens (chefen for den amerikanske centralbanks, red.) holdning om, at en forsigtig tilgang til fjernelsen af stimulans vil være klog," påpeger Handelsbanken.

Samtidig viste referatet ifølge Handelsbanken et skifte i den amerikanske centralbanks hovedfokus fra indenlandsk amerikansk økonomi - hvor fokus traditionelt har været på den amerikanske beskæftigelse og inflation - til de risici, der kommer fra finansmarkederne og global økonomi.

ECB’s referat hældte ifølge Handelsbanken også til den bløde side.

"Således er der tegn på, at finansmarkederne ikke tildeler de globale centralbanker helt så meget indflydelse på fremtidsudsigterne som tidligere," konkluderer Handelsbanken.

 

/ritzau/FINANS

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også