Renten fastholdes af ECB: Fokus bliver på pressemøde og Nationalbanken

Fokus er rettet mod Nationalbanken og ECBs pressemøde efter renten er fastholdt.
AF RITZAU FINANS

Den Europæiske Centralbank, ECB, fastholdt som ventet den ledende rente i euroområdet på minus 0,05 pct. Samtidig gentog centralbanken den ledende udlånsrente på uændrede minus 0,30 pct. Samtlige 42 økonomer adspurgt af Bloomberg så da også en uændret udlånsrente.

Renten blev senest ændret på mødet i december, hvor renten blev reduceret med 10 basispoint til det nuværende niveau.

Da det ikke var uventet, at renten forblev uændret, vurderer cheføkonom i Danske Bank Las Olsen, at det bliver mere spændende, hvad der kommer af signaler fra ECB's pressemøde klokken 14.30 torsdag.

"Det kan tænkes, at de vil antyde en rentenedsættelse til marts, vurderer han, da de seneste tal viser en inflation på 0,2 pct., og det er langt fra målsætningen om 2 pct. inflation," skriver Las Olsen i en kommentar.

Det er cheføkonom Jacob Graven i Sydbank enig i, og han vurderer, at det kan puste til panikken hos investorerne, hvis der ingen indikationer kommer på, at renten kan blive sænket yderligere, og ECB’s obligationsopkøb kan blive øget.

Fokus på Nationalbanken

Signalerer ECB ikke yderligere pengepolitiske lempelser, og euro styrkes på den baggrund, ser Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen sandsynlighed for, at Nationalbanken kan sætte renten yderligere op i eftermiddag - typisk klokken 16.

"Der har været en fortsat udstrømning af valuta, og kronen er blevet svækket igen efter renteforhøjelsen tidligere på året, som burde give plads til en ny forhøjelse af indskudsbevisrenten på 0,1 pct.-point," vurderer han.

Den tunge fokus på inflation kan virke underlig, men har en naturlig forklaring.

"Det kan virke mærkeligt, at ECB er så forhippet på at få inflationen op. De sidste 30-40 år har centralbankerne i verden været mere optaget af at bekæmpe inflationen," konstaterer Las Olsen, der forklarer ønsket om et løft med, at den meget lave inflation er et symptom på, at man kan gøre mere for at stimulere økonomien, uden at sætte euroens værdi over styr.

Han peger også på, at det er et problem for ECB's troværdighed, at den har så svært ved at leve op til sine egne målsætninger.

Da inflationen står til at stige over det kommende år, og der også er mange tegn på, at Europas økonomi er ved at komme op i gear, så vurderer Las Olsen dog, at det virker mest sandsynligt, at ECB vil undlade at sænke renten yderligere.

Ikke rentehop før 2017

Renten er jo, påpeger han, også allerede på minus 0,3 pct., så der er grænser for, hvor meget lavere, den kan blive.

"På den anden side skal vi formentlig langt ind i 2017 eller endnu senere, før ECB ligefrem begynder at sætte renten op, men længe før det kan de lange renter begynde at stige bare på forventningen om det," vurderer Las Olsen.

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også