Kritik af bankernes rådgivning om boligejeres lånomlægning

Mange boligejere nåede ikke at få lagt deres realkreditlån om, da renten var lav i foråret 2015. Nu retter flere private rådgivere kritik mod bankernes rådgivning til boligejere om lånomlægning. Finansrådet afviser, at tallene peger på dårlig rådgivning fra bankerne.

I foråret kunne boligejere få omlagt deres lån og få et lån med fast rente på 2 procent. I alt blev der omlagt lån for omkring 135 milliarder. Dog viser nye tal fra Realkreditrådet, at der stadig er lån for 105 milliarder tilbage, som endnu ikke er blevet omlagt, til trods for at det ville have været økonomisk fordelagtigt for boligejere. Desuden fik 81.539 boligejere ikke nået at omlægge deres lån, inden renten steg. Det skriver Børsen.

Årsagen til, at nogle boligejere ikke har benyttet muligheden for omlægning af realkreditlån, er ifølge Hans Peter Christensen, direktør for rådgivningsvirksomheden Uvildige.dk, at bankerne ikke er gode nok til at rådgive boligejerne - også selvom bankerne tjener penge, når et lån bliver lagt om.

"Vi har oplevet, at ikke kun kunderne, men også dem, som skal rådgive dem, ikke forstår mekanikken i, hvornår det er fordelagtigt at lægge om. Vi har kunder, som har fået at vide i deres bank, at det ikke kunne betale sig at lægge om, men så har vi regnet på det og forklaret grundigt om fordele og ulemper, og så vælger kunden at omlægge," siger Hans Peter Christensen til Børsen.I visse tilfælde får boligejerne ikke den rette rådgivning i banken, mener Hans Peter Christensen, der også bakkes op af Realkreditrådgiver Martin Riedel, som også oplever, at hans kunder møder forvirrende rådgivning i banken.

Hos bankernes brancheorganisation Finansrådet oplever man ikke en mangel på kvalificeret rådgivning i bankerne. Susanne Dollerup, underdirektør i Finansrådet, kan ikke genkende problemstillingen. Hun forklarer, at når kunderne reagerer på breve fra banken med tilbud om omlægning af realkreditlån, bliver der efterfølgende handlet ud fra det fra bankernes side.

"Det, man skal være opmærksom på, og som man ikke kan læse ud af tallene, er, at der også kan være nogle, som har overvejet konvertering og talt med banken, og som så har fundet ud af, at det ikke kan betale sig. Det kan også være, at de lige har lagt om, og at de har valgt at sige, at de ikke vil lave flere omlægninger inden for så kort tid," siger Susanne Dollerup til Børsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også