Nordea og Jyske Bank: Grækenland tæt på kapitalkontrol

Grækerne trækker i øjeblikket så mange penge ud af deres banker, at der kan blive indført kapitalkontrol, som det skete i Cypern for to år siden, vurderer to analytikere.
AF RITZAU FINANS

Både Jyske Bank eller Nordea vurderer, at situationen i Grækenland efterhånden er så grel, at en kapitalkontrol er overhængende.

"Bankerne er nemlig meget sårbare i den nuværende situation, og alene i ugens første tre dage har grækerne angiveligt trukket 2 mia. euro ud af bankerne," skriver seniorøkonom Tina Winther Frandsen fra Jyske Bank.

Imens politikerne strides, så tømmer grækerne bankerne i en sådan fart, at onsdagens beslutningen fra Den Europæiske Centralbank (ECB) om forøgelse af nødlånsprogrammet på 1,1 mia. euro formodentlig ikke rækker længere end ugen ud.

"Derfor må ECB’s styringsråd træde sammen igen i dag og overveje, hvorvidt det er muligt at øge nødlånsprogrammet yderligere," skriver Tine Choi, seniorstrateg i Nordea, i en skriftlig kommentar.

Efter endnu et eurogruppemøde mellem de 19 finansministre i eurozonen torsdag endte uden udsigt til en løsning på den græske gældskrise, indkaldte Eurolandene i al hast til krisemøde på mandag. Benoit Coeure, der er medlem af ECB's bestyrelse, sagde på mødet torsdag, at han ikke er sikker på, at de græske banker overhovedet vil åbne på mandag.

"Vi rykker dermed tættere på en situation med kapitalkontrol i Grækenland, som kan ligne den, vi havde for to år siden på Cypern," vurderer Tine Choi.

"Selv om der selvfølgelig stadig er en chance for at nå til enighed i løbet af de næste par dage, er der efterhånden meget, der tyder på, at situationen bliver værre, før Grækenland er parat til at give de nødvendige indrømmelser. Og hvis parterne stadig ikke er kommet tættere på hinanden efter mandagens EU-topmøde, er det tvivlsomt, om ECB vil fortsætte nødlånene, der lige nu er de græske bankers eneste livline. Der skal angiveligt være en telefonkonference i ECB's styrelsesråd om disse nødlån senere i dag," skriver Tina Winther Frandsen.

Lederen af Den Internationale Valutafond (IMF), Christine Legarde, sagde i en kommentar i går, at det nu var tid til at ”få voksne mennesker med til forhandlingerne” og henviste dermed til, at grækerne har opført sig som børn under de hidtidige forhandlinger.

"Problemet med forkælede børn er imidlertid, at de typisk plager og plager, indtil de får deres vilje eller i det mindste dele heraf, og det håber grækerne også på. I en vis forstand kan man godt forstå dem, for ligesom voksne elsker deres børn og har svært ved at sætte stolen for døren, så elsker Merkel og de fleste andre europæiske ledere den fælles union, og det vil være et gigantisk politisk tab, hvis Grækenland ryger ud. Derfor har EU også allerede lavet flere indrømmelser end de burde, og grækerne håber, de kan få lidt flere ved at plage helt frem til den 30. juni," vurderer Tine Choi.

 

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også