FinansWatch

Ung kapitalfond: Vi ser ingen grund til at holde noget hemmeligt

Capitalfonden Catacap har valgt en mere gennemsigtig selskabskonstruktion end de fleste andre danske kapitalfonde.

Drop hemmelighedskræmmeriet og læg tallene frem. Det er filosofien bag den unge danske kapitalfond Catacap, der dermed lægger afstand til den lukkethed, som flere af de mere etablerede fonde er blevet kritiseret for.

"Vi ser ingen grund til at holde noget hemmeligt. Vi har et fuldstændig transparent regnskab, hvor man vil kunne se, hvad de enkelte porteføljeselskaber har stået til, og hvad de er blevet afviklet til. Det er ret gennemsigtigt," siger Peter Ryttergaard, der er en af tre partnere i Catacap.

Kapitalfondene forvalter milliarder af kroner for bl.a. danske pensionskunder. Alligevel har bl.a. Maj Invest, Polaris, Odin og Axcel benytter sig af en usædvanlige selskabsstruktur, hvor fondene kan undgå at fremlægge regnskaber og derved undlade at indvie offentligheden i deres løbende afkast.

Tidligere fremlagde Axcel som de eneste regnskabstal frivilligt. Nu følger Maj Invest trop. Og Catacap, der blev stiftet i 2012, har valgt en helt anden struktur, som gør, at de skal fremlægge regnskaber.

"Det er noget, som vi har tænkt meget over. Vi synes ikke, at der bør være noget mystisk i kapitalfondsverdenen. Det er meget gennemsigtigt, det vi laver," siger Peter Ryttergaard, der er opmærksom på den konstruktion, som andre fonde benytter.

"Man kan godt komme rundt om at skulle offentliggøre regnskaber for kommanditselskaberne, men det har vi ikke fundet nødvendigt," siger han.

Catacap skal ud og købe virksomheder for 1,1 mia. kr. Pengene stammer bl.a. fra Danica, Lægernes Pensionskasse og en række udenlandske investorer.

Som Finans kortlagde i en række artikler i begyndelsen af april, har de fleste danske fonde leveret skuffende afkast, der er dårligere end det gængse børsmarked.

Catacap er ikke med i sammenligningen, da fonden foreløbig kun har købt syv virksomheder og endnu ikke solgt nogle fra. Men Peter Ryttergaard lægger ikke skjul på, at Catacap skal ud og slå børsmarkedet.

Han tror på, at Catacap kan udnytte, at de tre partnere Vilhelm Hahn-Petersen, Jens Hahn-Petersen og Peter Ryttergaard selv kommer med erfaring fra virksomheder som FLS, EasyJet nog Royal Unibrew.

"Det, at vi kommer med en operationel baggrund, gør måske, at vi rammer de her virksomheder mere i øjenhøjde," siger han.

Kapitalfond åbner bøgerne efter politisk kritik 

 

Mere fra FinansWatch

Instabank sagsøger Lunar efter droppet opkøb

Afblæsningen af Lunars opkøb af norske Instabank står nu til at udløse et søgsmål mod den danske fintechbank. ”Vi regner med, at næsten alle aktionærer vil være med,” siger adm. direktør.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs