Nordea: Intervention i januar kan være historisk

I morgen offentliggør Nationalbanken tal for valutareserven, og de kan afsløre en historisk stor intervention i valutamarkederne, vurderer Nordea.
Foto: Panduro Jens Jyllands-Posten
Foto: Panduro Jens Jyllands-Posten
AF RITZAU FINANS

Nationalbanken spiller for tiden på alle tangenter for at holde den danske krone inden for et acceptabelt spænd over for euro, og skæver man til de danske statsrenter mandag formiddag, ser bestræbelserne lige nu ud til at virke.

Den tiårige danske rente er faldet markant mandag og ligger ved 10.40-tiden i 0,21 pct. - 14 basispoint lavere end lukkeniveauet fredag eftermiddag. Dermed er der igen negativt rentespænd til Tyskland for første gang siden 2012. Samtidig stiger priser på realkreditobligationer i Danmark også heftigt mandag.

Og det skyldes ikke alene tre rentenedsættelser inden for 11 dage og fredagens beslutning om at stoppe udbuddet af danske statspapirer. Nationalbanken har formentlig også gennemført en historisk stor intervention for at svække kronen, lyder vurderingen fra Nordea.

"Tirsdagens tal for valutareserven bliver rigtig interessante, for de signalerer formentlig en kraftig intervention. Nationalbanken kan have solgt kroner for op mod 100 mia. kr., og dermed vil valutareserven være steget i samme takt. Det vil i så fald være en rekordstor intervention," siger Morten Hassing Povlsen, der er rentestrateg hos Nordea, til Ritzau Finans.

Tager alle midler i brug

Nationalbanken er ifølge ham parat til at tage alle midler i brug for at holde kronen inden for spændet over for euro, og samtidig er der mange, der forsøger at presse kronen ud af spændet, så der er pres på i Havnegade netop nu.

"Den klare retning lige nu er, at der bliver placeret rigtig meget. Der er mange, der har interesse i at få presset kronen stærkere, så der er virkelig pres på Nationalbanken, der vil gøre alt for at forsvare fastkurspolitikken," siger Morten Hassing Povlsen.

"Nationalbanken har fulgt den tidligere strategi og forsøgt at svække kronen, når der er opstået massiv interesse. Først prøver den at intervenere, og hvis det ikke er nok, sætter den renten ned," fortsætter han.

Og derfor er det heller ikke sikkert, at vi har set den sidste rentenedsættelse herhjemme i denne omgang, vurderer rentestrategen.

"Nationalbanken vil bruge alle midler, den har til rådighed. Så man kan bestemt ikke udelukke endnu en rentenedsættelse," siger Morten Hassing Povlsen.

Mandag formiddag koster en euro 7,4444 danske kroner mod 7,4442 kroner per euro fredag ved 17-tiden. Efter meddelelsen om, at Finansministeriet har indstillet udstedelserne af statsobligationer, der landede 17.30 fredag, blev kronen dog kortvarigt styrket til omkring 7,20 kroner per euro.

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også