Udenlandske investorer har fået nok af Abenomics

De udenlandske investorer har fået nok af det økonomiske forsøg som de japanske myndigheder forsøger af gennemføre, kaldet Abenomics.
AF RITZAU FINANS

Abenomics, som er opkaldt efter premierminister Shinzo Abe, har øget pengemængden - eller rettere ladet seddelpressen køre i overgear - hvilket pumpede et rekordstort beløb af kontanter i de japanske aktier sidste år. Men i 2014 har de udenlandske investorer stort set holdt sig væk.

Likviditetsstrømmen mod Japan er tørret ind, da valutaindstrømningen i 2014 er faldet ikke mindre end 94 pct. i forhold til året før til 898 mia. yen. Det er samtidig den mindste årlige indstrømning siden den globale finansielle krise slog igennem i 2008.

Alene i april sidste år var udenlandske investeringer i aktiemarkedet næsten tre gange større end i hele 2014.

Dataenen giver det klareste billede af de globale investorers stigende desillusion over for premierminister Shinzo Abe, efter at han gennemførte den omdiskuterede momsforhøjelse i april - en forhøjelse der siden har sendt Japan i recession.

Mangler strukturændringer

Ifølge økonomer fra flere store banker skal Shinzo Abe bevæge sig ud over de kortsigtede stimulus og begynde at få gennemført de strukturændringer, som var en del af den oprindelige plan, hvis de udenlandske investorer skal lokkes tilbage til Tokyo.

"Vi har brug for at se en ramme, hvor væksten ikke er afhængig af pengepolitiske lempelser. Hvis ikke direkte vækst, så i hvert fald en måde at øge produktiviteten på. Og det er der ikke noget af i øjeblikket, så jeg tror, at det vil være svært for aktierne at stige yderligere og for at få de udenlandske investorer til at interessere sig for dem," siger markedsstrateg Ayako Sera fra Sumitomo Mitsui Trust til Bloomberg News.

Udlændinge var mere optimistiske i 2013, hvor der var rekordkøb af japanske aktier i kølvandet af den ændrede økonomiske politik og de kraftige pengepolitiske lempelser, finanspolitiske stimulering og strukturelle eftersyn, der blev kendt som de tre pile i Abenomics.

Men siden er det gået i stå.

"Hvor er den japanske Facebook? Hvor er den japanske Google? De har mistet deres plads som verdens nummer et. Potentialet findes stadig i Japan for at genvinde noget af det tabte, men det kræver dybtgående ændringer og ændringer er bare ikke noget, japanerne er ret gode til," konstaterer Katrina Lamb fra MV Financial i Maryland over for Bloomberg News.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også