Tidligere OW Bunker-chef er fængslet for bedrageri

En 39-årig tidligere chef i det konkursramte OW Bunker er fredag i Københavns Dommervagt blevet varetægtsfængslet i 26 dage.
AF RITZAU

Han har kæret fængslingen til landsretten.

Bagmandspolitiet anholdt manden torsdag efter en afhøring. Han er fredag blevet fremstillet for en dommer med krav om varetægtsfængsling med henblik på udlevering til Italien.

De italienske myndigheder sigter ham for deltagelse i en kriminel organisation, for svig, groft bedrageri samt for dokumentfalsk.

Forholdene skal være sket over en periode på to år, nærmere bestemt mellem den 5. april 2012 og den 7. april 2014.

Tråde til mafiaen

Ifølge italienerne har den 39-årige ikke været alene om det, der er - fremgår det af sigtelsen - medgerningsmænd.

Selv sagde den 39-årige i retten, at han helt uforskyldt er blevet rodet ind i en sag, der har tråde til mafiaen.

"Det her er fuldstændig galimatias. Jeg er temmelig frustreret og ked af det, for jeg er helt uforskyldt blevet rodet ind i det her," sagde manden under grundlovsforhøret.

Manden, der er bosat i USA, er amerikansk gift og har to børn på tre og otte år.

"Jeg kan også forstå, at der tilsyneladende er mafiarelationer i sagen, så jeg er også bekymret for min familie," sagde han.

Fiktivt oliesalg

Tidligere er en højtplaceret chef i OW Supply, der er et datterselskab til det krakkede OW Bunker, blevet anholdt af italiensk politi.

Ifølge italienske medier skete denne anholdelse i forbindelse med et fiktivt salg af et stort parti olie til den italienske flåde, som har kostet den italienske stat et beløb på 7,4 millioner euro, svarende til 50 millioner kroner.

Forsvareren Niels Henrik Kromann krævede den 39-årige løsladt. Ifølge forsvareren er der ingen grund til at tro, at manden - til trods for at han bor i USA - vil flygte. Og den 39-årige indvilgede i at deponere sit pas.

"Han har samarbejdet hele vejen igennem, og han er fuldt ud villig til at deponere sit pas eller møde op på politistationen med jævne mellemrum," sagde Niels Henrik Kromann.

Pasdeponering er urealistisk

Anklager Kjeld Johansen fra Bagmandspolitiet med det officielle navn Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) argumenterede med sagens alvor.

"Det er en særdeles alvorlig sag, og derfor bør han varetægtsfængsles i fire uger. Pasdeponering inden for EU er urealistisk inden for Schengen, hvor man frit kan rejse rundt, og en meldepligt kan man jo bare undlade at overholde," sagde Kjeld Johansen.

Nu skal Justitsministeriet tage stilling til, om den 39-årige kan udleveres til Italien. Den endelige afgørelse ligger hos domstolene.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også