OW Bunker: 272 sider langt prospekt – intet om datterselskab bag kæmpetab

Det Singapore-baserede datterselskab, hvor den påståede svindel for 750 mio. kr. har fundet sted, er ikke nævnt ét eneste sted i det 272 sider lange prospekt for OW Bunker.
AF DAVID BENTOW

Investorerne i OW Bunker er ikke kun lamslåede over det påståede bedrageri til 750 mio. kr. De må også undre sig over, hvad Dynamic Oil Trading er for en størrelse. Det er nemlig i det datterselskab, at den påståede svindel har fundet sted, lyder det fra OW Bunker. Men det er mildest talt ikke et datterselskab, som OW Bunker har fortalt meget om.

Selskabet er overhovedet ikke nævnt i OW Bunkers ellers omfangsrige prospekt og heller ikke i selskabets tre kvartalsrapporter i år. I årsrapporten for 2013 er det nævnt et enkelt sted: I en regnskabsnote der viser OW Bunkers mere end 50 datterselskaber.

Dynamic Oil Trading har ellers en meget professionel hjemmeside der fortæller, at selskabet har kontorer i både Singapore og Dubai og beskæftiger sig med stort set alt inden for bunkering. Det er ”et nyt globalt handelshus, men vi har traditionelle værdier, der går tilbage til rødderne for bunkering.  De omfatter det absolut bedste af, hvad branchen blev grundlagt på.”

Det fremgår også, at Dynamic Oil Trading blev grundlagt i 2012. Men intet sted fremgår det, at selskabet er et datterselskab af OW Bunker.

Overblik: Hele historien om kollapset i OW Bunker 

Ingen omtale af Dynamic Oil Trading

Heller ikke OW Bunker har været meget for at kendes ved Dynamic Oil Trading. Selskabet er overhovedet ikke omtalt i OW Bunkers årsrapport for 2013.

En besynderlig udeladelse. For i årsrapporten fortæller OW Bunker, at man i 2013 etablerede fysisk levering af skibsbrændstof i Singapore, og at man har været aktiv i bystaten i over 20 år. På OW Bunkers hjemmeside fremgår også, at man i Singapore enten kan kontakte ”O.W. Bunker Far East (Singapore) Pte. Ltd.” eller ”Wilhelmsen Marine Fuels” hvis man vil i kontakt med selskabet. Men intet sted nævnes Dynamic Oil Trading.

Omsætning, indtjening og omfang af Dynamic Oil Trading er heller ikke til at finde ud af. Og Singapore er notorisk for, at regnskaber for aktieselskaber bliver offentliggjort meget sent.

Det fremgår dog af OW Bunkers koncernregnskab, at der fysisk blev leveret skibsbrændstof for 1,8 mia. dollar i Singapore i 2011, for 2,5 mia. dollar i 2012 og for 4,8 mia. dollar i 2013.

Det er en betydeligt højere vækst end for OW Bunker samlet set. I 2011 stod Singapore for 15,7 pct. af OW Bunkers omsætning. Det tal steg i 2013 til 28,5 pct.

Også på den baggrund er det umiddelbart uforståeligt, at hverken banker, rådgivere eller OW Bunker selv har fundet det relevant at fortælle de potentielle investorer om den tilsyneladende voldsomme vækst i Singapore, som formentlig for en ikke ubetydelig del må tilskrives netop Dynamic Oil Trading.

”Dem bag børsnoteringen bør rekapitalisere selskabet” 

Ukendt rationale bag Singapore-selskabet

Da OW Bunker aldrig har omtalt Dynamic Oil Trading er det svært at forklare, hvorfor man efter 20 års aktivitet i Singapore pludseligt etablerer et nyt datterselskab i den vigtige havn. Men det er nærliggende at antage, at Dynamic Oil Trading har kørt som et fuldstændigt selvstændigt selskab.

Selskabets navn indikerer også, at man har et ikke ubetydeligt fokus på både at være dynamisk og på at være handelsorienteret i sin tankegang.

Dynamic Oil Trading fortæller på sin hjemmeside, at man blandt andet tilbyder kunderne risikostyring:

”I volatile markeder kan vi hjælpe dig med at være et skridt foran, ved at gøre det uforudsigelige forudsigeligt. Vores handlere har års erfaring i bunker-branchen. De har set det hele, og kan arbejde med dig for at finde en løsning der er helt rigtig for din forretning. En løsning, der minimerer din eksponering, og maksimerer dit overskud. Vi kan tilbyde hele paletten af afdækningsinstrumenter. Fra fysisk fast pris, til caps og swaps, og vi kan simplificere det komplekse, og give dig større sikkerhed i din brændstofregning, så du kan fokusere på at drive din forretning.”

Ifølge ShippingWatch blev det som OW Bunker selv betegner som bedrageri først opdaget, da en grædende chef fra Singapore i forgårs selv lagde kortene på bordet over for koncernledelsen i Nørresundby.

Ovenstående kan tyde på, at der har været en selvstændig risiko- og afdækningsenhed i Dynamic Oil Trading, som måske ikke helt har haft klare kommunikationslinjer til hovedkontoret i Nørresundby.

Ovenstående er et uddrag af en længere artikel om, hvordan den påståede svindel i Singapore kan have fundet sted. Begivenhederne i OW Bunker trækker også tråde til en række andre store finansielle skandaler de seneste 30 år. Hvis du ønsker at læse den fulde artikel:

Contango, Metallgesellschaft og Nick Leeson: Hvordan OW Bunker kan have tabt 1,7 milliarder kr. 

-så skal du her oprette en gratis prøve-periode som bruger på FinansWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også