Realkreditten bliver ved med at tage markedsandele fra bankerne

Siden finanskrisen er realkredittens blevet en stadigt vigtigere finansieringskilde for dansk erhvervsliv. Realkreditten sidder nu på 67,5 pct. af erhvervsudlånet, viser tal fra Nationalbanken.

Det samlede udlån fra den finansielle sektor står stort set stille. Men bag linjerne sker der relativt dramatiske ændringer.

Bankerne har stadigt mindre betydning som finansieringskilde for dansk erhvervsliv, viser tal fra Nationalbanken.

Fra 2012 til udgangen af juli i år faldt bankernes erhvervsudlån til danske virksomheder med 15,1 pct. til 333 milliarder kr., mens realkredittens erhvervsudlån i samme periode steg med 19,6 pct. til 691 milliarder kr.

Hvis man ser på udlån til husholdninger i Danmark og danske erhvervsvirksomheder, fraregnet finansielle virksomheder, så står bankerne og realkreditten for 95,5 pct. af det samlede udlån.

Realkreditten fejer bankerne til siden

Hvis man alene ser på markedsfordelingen mellem bank og realkredit, så er realkredittens andel af erhvervsudlånet følge FinansWatch' beregninger alene fra udgangen af 2012 til udgangen af juli i år er steget fra 59,6 pct. til 67,5 pct. Set i forhold til før finanskrisen er stigningen endnu mere dramatisk.

En ændret opgørelsesmetode i Nationalbanken gør det dog svært direkte at sammenligne historiske tal.

I forhold til det private udlån beholdes status quo. Som er, at realkreditten er danskernes suverænt vigtigste finansieringskilde. I 2012 stod realkreditten for 76,6 pct. af det samlede udlån til de danske husholdninger, og det tal var ved udgangen af juli i år steget til 77,3 pct.

Samlet set betyder det, at realkreditten nu står for 66,1 pct. af det samlede udlån i Danmark, fraregnet udlån til andre finansielle virksomheder, mens bankerne må nøjes med en markedsandel på 29,3 pct. Ved udgangen af 2012 havde realkreditten en markedsandel på 64,9 pct. og bankerne 35,2 pct.

Store brancheforskelle i udlånere

Der er dog forskel på, i hvor høj grad realkreditten finansierer forskellige brancher. Det hænger naturligvis blandt andet sammen med, at optagelsen af et realkreditlån kræver, at låntager kan stille sikkerhed i form af bygninger og/eller jord, der kan belånes inden for 60 pct. af handelsværdien. Dog kan blandt andet landbrugsvirksomheder også stille sikkerhed for visse maskiner m.v.

Nationalbanken påpeger også, at brancheforskelle kan hænge sammen med forskelle på fundingstrukturer og de muligheder og behov, som virksomhederne har for fremmedfinansiering.

Ifølge aldrig før offentliggjorte tal står realkreditten for 78 pct. af finansieringen af dansk landbrug, skovbrug og fiskeri, mens der kun står realkreditlån bag 41 pct. af udlånet til industrivirksomheder, forsyningsvirksomheder og virksomheder inden for råstofindvinding.

Handels- og transportvirksomheder får 51 pct. af deres finansiering fra realkreditten, mens bygge- og anlægssektoren henter 63 pct. af deres finansiering hos realkreditinstitutterne. Ikke overraskende står realkreditten også for 85 pct. af udlånet til ejendomsudlejning og -handel, mens det måske er mere overraskende at det også er realkreditten der leverer 66 pct. af finansieringen til de danske IT- og kommunikationsvirksomheder, viser Nationalbankens tal.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også