Billigere at købe andelsbolig end at leje

Selv hvis man skal låne hver en krone til køb, er en andelslejlighed billigere end en lejelejlighed i København.
AF LARS NIELSEN

At leje en lejlighed i København er nu så dyrt, at det er billigere at købe en andelsbolig, selv om man skal låne til hele købet.

Det viser en beregning, som den uvildige bankportal, Mybanker.dk, har foretaget. Markedet for andelsboliger har for alvor fået comeback, og det betyder, at mange vil kunne få lån til en attraktiv lav rente, er en af forklaringerne. En anden forklaring er:

"Bankerne er sultne efter at låne penge ud," som stifteren af Mybanker, John Norden, udtrykker det til epn.dk.

Lejlighed på 40 kvm

Mybanker har taget udgangspunkt i to lejelejligheder, der har været udbudt på lejebolig.dk. De to andelsboliger har været til salg via boliga.dk. Mange studerende går efter en lejlighed på omkring 40 kvm. En lejelejlighed på 38 kvm vil koste 6.800 kr. om måneden inklusiv faste udgifter.

Køber man i stedet en andelslejlighed i Refnæsgade i København, er den månedlige udgift næsten 1.000 kr. lavere, hvis man skal låne til hele købet og vel at mærke betale højeste rente på 5,5 pct. Så er den månedlige udgift 5.803 kr.

Selv hvis man vælger en endnu større lejlighed i Stevnsgade på 45 kvm og skal betale den høje rente, er det stadig billigere. Her bliver den månedlige udgift 6.049 kr. om måneden. I begge tilfælde er der tale om belåning med afdrag.

Endnu billigere bliver det, hvis man vælger afdragsfri finansiering.

Hvis man vil slippe billigere som lejer, kræver det, at man "nøjes" med et værelse. Et værelse nogenlunde centralt i København løber op i 4.300 kr. om måneden. Det slår dyreste andelsboligløsning. Men kan man forhandle sig til den lavere rente på 4,5 pct. er det fortsat billigere at købe en andelsbolig på de 39 kvm. og så vælge en afdragsfri belåning. Så slipper man med 3.658 kr. om måneden.

Mybanker gør opmærksom på, at det kan være en god idé at få sine forældre til at kautionere for lånet. Det bruges ofte i forbindelse med andelsboliger.

Lave renter

"Men så kan man også gøre et billigt køb. I vores modeller kan vi se rentesatser på andelsboliglån helt nede på 3,75 pct. Vi har dog valgt at bruge 4,5 pct. som laveste rente her," siger John Norden.

Han mener, at andelsboliger er et oplagt valg, hvis man i højere grad selv vil kunne bestemme, hvor man bor.

"På lejemarkedet risikerer man at skulle bo langt fra centrum og så oven i købet betale mere for det. Det giver ikke den store mening, når finansieringsmulighederne er så gunstige som nu," siger John Norden.

At bankerne kræver en form for sikkerhed er fuldt forståeligt, mener han. Men hvis forældrene står bag, er der også stor sikkerhed for bankerne, ikke mindst fordi andelsboligmarkedet igen har fået det godt.

Ikke den store risiko

"At låne 700.000 til en ung studerende på SU er naturligvis en risiko i sig selv. Men hvis forældrene hjælper til, er risikoen ikke så stor. Der er jo tale om et modificeret forældrekøb, hvor forældrene i højere grad støtter frem for selv at købe."

Største risiko ved arrangementet er, at renten stiger. Men det er der ikke udsigt til foreløbig, og ifølge John Norden er konkurrencen om andelsboligkunderne så hård, at det godt kan tænkes, at renten falder yderligere.

"Ved årsskiftet var renterne 7-10 pct. Siden er renten halveret, og når konkurrencen er så stærk, som den er, kan man ikke udelukke, at renten bliver endnu lavere," siger John Norden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også