FinansWatch

Afdragsfrihed koster 130.000 kr. per mio.

"Det koster, at investorerne skal vente på deres penge," siger økonom.

130.000 kr. per lånt million. Det kan blive prisen for at vælge boliglån med afdragsfrihed.

Det viser beregninger foretaget af Nykredit.

"Afdragsfrihed kan være meget fornuftig, hvis det udnyttes til at betale af på dyrere gæld. Men afdragsfrihed har også en pris, fordi investorerne skal vente i længere tid på at få deres penge," forklarer Johan Juul-Jensen, der er forbrugerøkonom hos Nykredit.

Derfor er hans råd også, at boligejerne bør vælge at betale af på deres lån, hvis der overhovedet er råd til det.

Er der råd til afdragsfrihed?

"Boligejerne bør spørge sig selv, om de har råd til afdragsfriheden," tilføjer han.

Det lidt selvmodsigende udsagn skyldes, at afdragsfriheden ikke er gratis.

"Afdragsfrie lån kan over hele lånets løbetid koste boligejeren op til 130.000 kr. ekstra per lånt million i form af højere renteudgifter og bidragssatser end et lån med afdrag.

Mange boligejere vælger afdragsfriheden på grund af den lave månedlige ydelse. Men det man i virkeligheden opnår, er en fleksibilitet i forhold til, hvornår lånet skal betales tilbage. Men det er en fleksibilitet, som man også betaler for," forklarer Johan Juul-Jensen.

Afdrag er lig med opsparing

Samtidig peger han på, at afdrag er det samme som opsparing i boligen.

"Ved at afdrage nedbringer man løbende sine renteudgifter. For et fastforrentet løb kan det give en besparelse på 90.000 kr. per lånt million. Samtidig har lån med afdrag en lavere bidragssats, og for et fastforrentet lån kan det  over hele lånets løbetid give en besparelse på 40.000 kr. per lånt million," siger Johan Juul-Jensen.

Hvis der er tale om et F1-lån, kan besparelsen på bidragene løbe helt op i 50.000 kr. per lånt million.

Måske 250.000 kr. mere

Han tilføjer, at ekstraprisen for et afdragsfrit lån let kan løbe op i et par hundrede tusinder kr. alt efter lånets størrelse.

"For et gennemsnitligt parcelhus, der sælges i dag, kan merprisen over 30 år løbe op i 250.000 kr. efter skat, hvis der vælges afdragsfrihed," vurderer Johan Juul-Jensen.

Sikkerhed og råderum

Afdrag giver også større sikkerhed i forhold til faldende boligpriser og stigende renter og dermed også et større økonomisk råderum.

Det kan eventuelt udnyttes til vedligeholdelse eller forbedring af boligen eller måske til at styrke pensionsopsparingen.

"Hvis boligejeren vælger at afdrage på sit F1-lån, vil vedkommende efter fem år have nedbragt sin rentefølsomhed med 20 pct. Det hænger sammen med, at 75 pct. af ydelsen på et 30-årigt F1-lån lige nu går til afdrag," tilføjer Johan Juul-Jensen.

 

 

Mere fra FinansWatch

Alka tidoblede sit salg på Black Friday

I fredags på den store handelsdag Black Friday lykkedes det Alka at tidoble sit salg. Det skyldtes en godbid til de kunder, som tegnede nye forsikringer hos selskabet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs