FinansWatch

Chefstrateg: I dag er det juleaften

Den europæiske centralbank har fået rollen som julemand i dag.

Mens de fleste danskere får sig - endnu - en forårsfridag, gør en af Europas mest magtfulde mænd klar til at smide en bombe.

Mario Draghi, den italienske økonom og chef for Den Europæiske Centralbank, ECB, melder senere i dag ud, hvordan centralbanken vil bekæmpe den ekstremt lave europæiske inflation.

Og det kan blive godt, skidt eller ligefrem ligegyldigt, mener Frank Øland, der er chefstrateg i Danske Bank.

"Investorerne har set frem til i dag med spænding, som var det juleaften. Den Europæiske Central Bank, ECB, kommer med gaverne," skriver Frank Øland til Jyllands-Posten.

Han har lavet en oversigt over, hvad centralbanken kan melde ud, og hvordan det vil blive modtaget af markedet

Gråd og tårer

Gråd og tårer - her er der tale om det værste scenenarie: ECB gør ingenting. Det vil føre til, at aktiemarkederne kan falde med 5-10 pct., og samtidig vil de såkaldte markedsrenter stige.

Behersket tilfredshed - Den europæiske centralbank sænker som forventet renten, og lader det ellers blive ved det. Aktiemarkedet kan i det scenarie stige lidt, og samtidig kan de korte markedsrenter falde lidt.

Tilfredshed - Mario Draghi annoncerer en rentesænkning med negative indlånsrenter. Det vil blandt andet betyde, at de almindelige banker skal betale for at have penge stående i centralbanken, og dermed burde det blive nemmere for virksomheder at få bankerne til at låne dem penge. Aktiemarkedet stiger lidt, og korte markedsrenter falder lidt, det er mere sikkert i dette scenarie end det foregående.

Glæde - Alt det samme som i scenarie nr. 3 og derudover får bankerne en treårig lånepakke, der skal forbedre likviditeten i banksektoren. Hvis det sker, kan aktiemarkedet stige med 5-10 pct. i løbet af tre måneder, og markedsrenterne vil falde.

Jubel - Alle tiltagene fra scenarie 3 og 4, og oven i hatten iværksætter ECB et massivt opkøbsprogram i obligationer. Nu er der noget at glæde sig over for investorerne. Aktiemarkedet kan stige 10 pct. over tre måneder, og markedsrenterne får et hak ned.

Regner med nr. 4

Frank Øland forventer, at scenarie nr. 4 bliver til virkelighed.

Hvis ECB vælger slet ikke at gøre noget, vil det være "den største skuffelse i lang tid."

Flere europæiske lande døjer med en meget lav inflation. Endda væsentligt lavere end de to pct. ECB har som mål at holde inflationen på.

En lav inflation eller endnu værre deflation er farlig, da udsigten til at varer og boliger bliver billigere, vil få de europæiske forbrugere til at holde på pengene og dermed bremse det private forbrug.

Også situationen for de små- og mellemstore europæiske virksomheder ser foruroligende ud, da bankernes udlån til netop disse virksomheder fortsat er faldende.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs