Norsk politiker frygter USA-spionage mod kortbrugere ved Nets-salg

Det er nu ikke længere kun danske politikere, der højlydt frygter at de amerikanske myndigheder kan snage i kortbrugernes data, hvis Nets bliver solgt til amerikanske interesser. Også en politiker fra det norske regeringsparti melder sig nu i kredsen af kritikere.

En politiker fra det norske regeringsparti, Høyre, blander sig nu i debatten om, hvem der skal have mulighed for at købe Nets.

Det er den i øvrigt danskfødte Michael Tetzschner, der er medlem af Stortinget for Høyre. Den jurist-uddannede Tetzschner frygter, at et salg af Nets til amerikanske interesser vil kunne betyde, at de amerikanske myndigheder vil kunne skaffe sig adgang til data for norske kortbrugere, som Nets ligger inde med.

"Baggrunden for bekymringen er, at informationen kan blive brugt til spionage. Man kan bruge sovepuden om, at man 'ikke har noget at skjule', men når vi har afgivet alle uskylde oplysninger og lavet totalprofiler af os selv, kan de blive misbrugt. Vi har fra tidernes morgen set, at information altid er blevet både brugt og misbrugt," siger Michael Tetzschner til det norske medie Dagens it.

Dansk-Norsk

Tetzschner oplyser, at han nu vil stille spørgsmål om Nets-salget til den norske transport- og kommunikationsminister, Ketil Solvik-Olsen, der er politisk ansvarlig for det ministerium, som har myndighedsrollen i forhold til det i øvrigt privatejede Nets.

Med udmeldingen har bekymringen for et Nets salg til amerikanske interesser bredt sig til Norge, der ellers ikke indtil nu har spillet en stor rolle i debatten om salg af Nets, der blev dannet som selskab i 2010 ved en fusion mellem danske PBS Holding, det tidligere Bankernes Betalingsservice som blev grundlagt i 1968, og norske Nordito, der oprindeligt blev skabt i 1972 ved en fusion mellem de to førende norske betalingsformidlingsselskaber, Bankkort og Bankgirosentralen.

Nets sidder solidt på betalingsinfrastrukturen i både Norge og Danmark, og er ejet af banksektoren i de to lande, med Nordea, norske DnB og Danske Bank som de største aktionærer. Den danske nationalbank er dog også en stor aktionær, fordi man ved Danske Banks køb af BG Bank og Realkredit Danmark i 2000 overtog hovedparten af det daværende Kapital Holdings aktiepost i PBS.

Siden sensommeren 2013 har bestyrelsen for Nets, med Nordea-direktør Peter Lybecker i spidsen, imidlertid arbejdet på et salg af Nets. Og det er i den forbindelse der er opstået politisk røre i Danmark om konsekvenserne af et salg til udenlandske, og især til amerikanske, interesser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også