Rohde: Lad de afdragsfrie lån passe sig selv

Politikerne bør afholde sig fra at ændre på reglerne for afdragsfrie lån. Så klar lyder opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde.
AF RITZAU FINANS

Nationalbanken har analyseret tallene for, hvor mange danske familier, der har afdragsfrie lån, der overstiger 80 pct. af boligens værdi, og bankens konklusion
er, at det er ganske få familier, der ligger over den grænse og hvis lån udløber i 2013. Men antallet vil stige frem mod 2019, hvis ikke boligpriserne stiger.

"Tallet kan vokse betydeligt de kommende år," siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Når han alligevel advarer kraftigt mod, at politikerne griber ind for at hjælpe danskere med afdragsfrie lån, for eksempel ved at tillade lån på over 80 pct. af
boligens værdi, skyldes det hensynet til det danske realkreditsystems stabilitet.

"Der må ikke sættes noget som helst spørgsmålstegn ved realkreditobligationers sikkerhed. Hvis man giver mulighed for, at man kan rulle sin afdragsfrihed, selvom lånene nærmer sig tagryggen, så synes jeg, at vi slår os selv på munden, når vi samtidig argumenterer for, at danske realkreditobligationer skal betragtes som lige så sikre som statsobligationer," siger Lars Rohde.

EU forhandler for tiden om udmøntningen af Basel III, og det er i den forbindelse, der er debat om, hvordan de danske realkreditobligationer skal kunne tælles med i bankernes likviditetsberedskab.

Lars Rohde påpeger, at Nationalbanken regner med, at boligpriserne vil stige de kommende år. Dermed vil antallet af danskere, hvis huse er for kraftigt belånt, falde af sig selv.

Samtidig mener nationalbankdirektøren, at låntagere med afdragsfrie lån netop nu har gode muligheder for at begynde at afvikle deres gæld. Den samlede månedlige ydelse vil nemlig være lav set i forhold til dengang lånene blev optaget. Og analyser, som Nationalbanken tidligere har lavet, viser, at langt de fleste
husstande er rigeligt robuste til at kunne klare en stigning i ydelserne.

"Det er værd at bemærke, at renten nu er væsentligt lavere, end da lånene blev optaget. Så jeg ser ikke rigtig nogen grund til at lave en hjælpepakke til
boligejerne," siger Lars Rohde.

"Det er vores anbefaling, at man ikke foretager ændringer i lovgivningen på dette område," fastslår nationalbankdirektøren.

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også