Analytiker: SIFI-krav er salomonisk løsning

SIFI-udvalget har valgt at anbefale kapitalkrav for de mest systemiske finansielle institutioner i Danmark, der ligger under de krav, som stilles i Sverige, og det er positivt, mener analytiker i Jyske Bank, Christian Hede, som Ritzau Finans har talt med efter offentliggørelsen af den såkaldte SIFI-rapport tidligere torsdag.
AF RITZAU FINANS

"Jeg har i første omgang stort set udelukkende fokuseret på, hvor meget kapital, de her institutter skal holde, og håbet fra min side var, at Danmark ikke ville følge de strenge svenske krav, men at Danmark ville lægge sig i underkanten af de svenske krav. Det får vi opfyldt," siger Christian Hede til Ritzau Finans.

Udvalget foreslår et tillæg til kravet for den egentlige kernekapital på til 3,5 pct. fuldt indfaset. For de mindst systemiske institutter foreslås et krav til egentlig kernekapital på 8 pct. af de risikovægtede poster, mens kravet for de mest systemiske institutter vil være på 10,5 pct. mod 12,0 pct. i Sverige.

"De institutter, som får det højeste tillæg, og det må man gå ud fra er Danske Bank, får et tillæg, der er 1,5 pct. lavere end for de fire svenske storbanker. Og det er meget positivt," konstaterer Christian Hede, der ser flere grund til, at Danmark bør lægge sig under kapitalkravene for de største svenske banker.

Dels gik svenskerne forrest med et meget strengt krav, dels bør Danmark ifølge analytikerens vurdering i denne sammenhæng nok orientere sig mere mod Europa end
vores nabolande Sverige og Norge, da eksempelvis huspriserne i Sverige og Norge slet ikke har haft den udvikling, man har set herhjemme.

"Så jeg ser med tilfredshed på, at man fastsætter et tåleligt niveau, siger Christian Hede, som helt bestemt mener, at Danske Banks meldinger på kapitalsiden står til troende efter dagens SIFI-udmelding.

"Det ændrer ikke det helt store for Danske Bank. Havde man fulgt de svenske regler, kunne der have være en vis tvivl om, hvorvidt Danske Bank og andre skulle til at justere på deres kapitalmålsætninger. Men det skal de altså ikke nu, så det er en fin og salomonisk løsning," konstaterer analytikeren.

At rapporten har anbefalet netop Danske Bank, Nordea Bank Danmark, Nykredit, BRF Kredit, Sydbank og Jyske Bank som systemisk vigtige finansielle institutioner, er ifølge Christian Hede som forventet.

"Aktiemarkedet reagerer ikke voldsomt på det her, og det skal det heller ikke. Bankerne kan nu fortsætte deres positive udvikling, endda med noget større vished for, hvad der kommer til at ramme dem. Når det er sagt, er det kun en anbefaling, som jeg dog antager, at politikerne ikke piller voldsomt ved," siger han.

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også