Vestager: Debatten i den rigtige retning for Danmark

Margrethe Vestager (R) siger til FinansWatch, at hun oplever stor lydhørhed over for de danske ønsker til en bankunion. ”Erfaringerne fra virkeligheden er gode argumenter,” siger ministeren efter dagens møde i ECOFIN.

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager så skrider forhandlingerne i ECOFIN fint frem og der er betydelig lydhørhed over for de danske ønsker i forhold til, hvordan en bankunion skal håndtere pengeinstitutter, der krakker.

I et interview med FinansWatch siger ministeren, at man blandt ministrene diskuterer forslaget om, hvordan den enkelte medlemsstat skal kunne hjælpe bankerne – samt hvordan man skal kunne gøre det indenfor en fælles bankunion.

”Hvis jeg sammenligner den danske model, hvor ejerne skal betale den første regning, dernæst kommer sektoren og i sidste ende skatteyderne, men kun som en slags mellemfinansiering, altså hvor det offentlige får sine penge retur, så er de forslag vi debatterer meget tæt på det, som vi kender fra Danmark,” siger Margrethe Vestager.

Trækker hinanden ned

Hvad er det for nogle argumenter, der bider på, siden det går i den retning?

”Det bedste argument er erfaringerne fra virkeligheden. De slår igennem. Mange medlemslande har jo erfaring med, at de må punge ud i stor stil, når banker går ned. Der er en meget stor sammenhæng mellem dårlig økonomi i banksektoren og dårlig økonomi på statsbudgetterne. Man trækker så og sige hinanden ned. Så de lande kan godt se, at man kan gå en anden vej. Den danske vej, hvor sektoren selv betaler en del af regningen,” siger Margrethe Vestager til FinansWatch.

Har du så en tro på, at aftalen også lander et sted, som ligger helt tæt op af den danske model?

”Jeg er ikke en gammel snu ræv, når det gælder EU-arbejdet, men min erfaring i de cirka halvandet år jeg har arbejdet med de her ting er, at alt kan ske indtil det er formelt vedtaget. Så vi fortsætter med at arbejde for de enkelte forslag for de enkelte lande, hvor vi er særdeles aktive i forhold til, at de skal tjene danske interesser bedst muligt. Og jeg synes, at erfaringerne er meget tydelige, at når man går meget aktivt ind i de her debatter, så kan man godt ændre forslagene, selvom udgangspunktet er, at man skal stå udenfor. Så i debatten synes jeg, at vi bliver behandlet som et ligeværdigt medlem,” siger ministeren.

Kilometer i benene

Hvor langt er I i regeringen villige til at gå, for at få opfyldt jeres krav til en bankunion?

”Det er svært at måle i meter og kilometer, men alle os der arbejder hernede i forhandlingerne, og det samme gælder for alle medarbejderne derhjemme, at vi har fortsat masser af kilometer i benene. Der står væsentlige danske interesser på spil her, og vi vil sikre, at vi har et reelt valg, om vi vil være med,” siger Vestager.

Nationalbankdirektør Lars Rohde opfordrer til, at Danmark går med i bankunionsarbejdet, og af den vej forsøger at påvirke den endelig udformning? Hvad siger du til det synspunkt?

”Jamen det kunne jeg sådan set ligeså godt selv have sagt. Også selvom det ender med, at bankunionen ikke er noget for os, så vil vi kaste os ind i diskussionen og forsøge at påvirke tingene til det sidste,” siger den danske minister til FinansWatch. (Opdateret)

 

Britisk finansminister kæmper mod EU-loft over bankbonusser 

Internationalt: Vestager lægger pres på EU-kommissær

Rohde: Danskes størrelse sender Danmark mod bankunion

"En bankunion er helt eksistentiel - men ikke for Danmark" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også