Thorning: Lønsumsafgiften skal op, adgangen til kredit skal gøres lettere

Helt som ventet bliver en øget lønsumsafgift en del af regeringens nye vækstplan, der også indeholder en forøgelse af aktieindkomstskatten og løfter om en styrkelse af muligheden for udstedelse af erhvervsobligationer. Samtidig vil regeringen åbne vejen for, at banker kan lave sekuritisering.
Foto: KRABBE LARS
Foto: KRABBE LARS

En forøgelse af lønsumsafgiften for finansielle virksomheder er en del af vejen til vækst. Det oplyser statsminister Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde om regeringens nye vækstplan - der har fået navnet Vækstplan DK.

Vækstplanen indeholder derudover også løfter om lettere vilkår for sekuritisering for bankerne, og bedre adgang til erhvervsobligationer i virksomhederne.

"I forbindelse med nedsættelsen af selskabsskattesatsen hæves lønsumsafgiften for den finansielle sektor. Stigningen modsvarer den lavere selskabsskattebetaling for sektoren under et," skriver regeringen i udspillet og fortsætter:

"Den samlede forbedring af vilkårene for privat produktion og beskæftigelse ved nedsættelsen af selskabsskatten (ekskl. indvinding af olie- og naturgas) og forøgelserne af lønsumsafgiften og aktieindkomstskatten udgør i alt ca. 1,2 mia. kr. i 2014 stigende til ca. 4,1 mia. kr. i 2020."

Selskabsskatten sænkes fra 25 til 22 pct. Samtidig øges aktieindkomstskatten for at sikre, at nedsættelsen af selskabskatten "ikke giver utilsigtede skattefordele til at udbetale aktieudbytte i stedet for løn."

Kredittiltag

Forøgelsen bliver på en procentenhed for udbytter og kursgevinster over progressionsgrænsen på 48.300 kr., lyder det i forslaget, der også lægger op til en række tiltag for at lette adgangen til kredit:

"For det første ønsker regeringen at styrke markedet for udstedelse af erhvervsobligationer i Danmark. Erhvervsobligationer anvendes i andre lande væsentligt mere som et markedsbaseret alternativ til bankfinansiering," skriver regeringen og fortsætter:

"Regeringen vil derfor i efteråret 2013 fremsætte lovforslag, der vil muliggøre anvendelsen af repræsentanter (”trustees”) i forbindelse med obligationsudstedelser. Anvendelsen af repræsentanter betyder, at erhvervsobligationer bliver et relevant alternativ for flere virksomheder."

Derudover skal adgangen til lån gøres lettere ved at åbne bankernes vej til sekuritisering:

"Regeringen vil endvidere skabe mulighed for, at bankerne kan udstede obligationer på grundlag af en portefølje af erhvervsudlån (”sekuritisering”). Det vil gøre det mere attraktivt for bankerne at låne ud til erhvervslivet."

Regeringen skriver videre i udspillet, at man - som det også skete som en del af Bankpakke V - vil styrke Eksport Kredit Fonden.


Opdateret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også