DLR Kredit ser spirende håb for landbruget

Landbrugets store realkreditinstitut, DLR, tør så småt se spirende, positive takter for landbrugene i Danmark. Det fremgår af selskabets årsregnskab for 2012.
AF RITZAU FINANS

I 2009 var det gennemsnitlige driftsresultat for heltidslandbrug negativt med 555.000 kr., men det er efterhånden vendt.

"Efter et indtjeningsmæssigt lavpunkt i 2009, er der sket betydelige forbedringer af priserne på landbrugets vigtigste salgsprodukter, og de gennemsnitlige driftsresultater er forbedret væsentligt. De senest offentliggjorte prognoser fra Videncentret for Landbrug viser således, at der i 2012 forventes et gennemsnitligt driftsresultat for heltidsbrug på 636.000 kr," skriver DLR i regnskabet.

I regnskabet henvises der især til svineproducenter, plante- og minkavlere, som har haft et godt år i 2012. Forholdene er stadig svære for landets mælkeproducenter, men ikke desto mindre præsterede en del af mælkeproducenterne at "opnå gode resultater" i 2012 i forlængelse af højere mælkeydelse og lavere omkostninger.

For den bedste tredjedel af mælkeproducenterne ser det dermed ud til, at et årligt driftsresultat på cirka 1 mio. kr. er inden for rækkevidde. Men træerne vokser dog ikke ind i himlen, da finanskrisen stadig trækker ubehagelige spor gennem sektoren.

"En mindre gruppe af mælkeproducenter, der investerede i jord og produktionsanlæg i årene umiddelbart forud for finanskrisen og ikke har kunnet realisere de forventede effektivitetsfremgange i produktionen, har trods den lave rente haft betydelige udfordringer de senere år. Denne gruppe må forventes også at få det vanskeligt i 2013 og 2014," skriver DLR.

Markedet for landbrugsejendomme har dog oplevet en "betydelig afmatning" de senere år, og fra 2008 til 2011 faldt gennemsnitspriserne på landsplan med cirka 35 pct. Men i 2012 har der været nogenlunde stabile priser på landbrugsejendomme, og DLR vurderer, at det nuværende prisniveau kan holde nogenlunde i de kommende år.

DLR havde ved udgangen af 2012 en samlet udlånsportefølje på knap 134 mia. kr., hvoraf 84,8 mia. udgjordes af jordbrugsejendomme. Det er defineret ved "ejendomme over 10 hektar, samt ejendomme under 10 hektar med en væsentlig jordbrugsmæssig produktion," fremgår det er regnskabet.

Realkreditinstituttet offentliggør desuden sammensætningen af udlånsporteføljen, og rentetilpasningslån er fortsat langt mere populære end de fastforrentede lån. Rentetilpasningslån udgjorde ved årsskiftet 72 pct. af porteføljen.



/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også