Dyrere boliglån på kun en uge

Renten er lav, men den stiger, og nu får det konsekvenser.
AF LARS NIELSEN, epn.dk

Ca. 120 kr. højere månedlig ydelse efter skat eller en restgæld, der er 14.000 større. Så meget dyrere er det blevet at optage eller omlægge et boliglån på 1 mio. kr. i løbet af bare en uge.

Ikke meget, vil mange mene, men dog alligevel et signal om, at rentebunden måske er nået.

"Kurserne er meget følsomme i øjeblikket, og man skal huske på, at et kurspoint på et lån til 1 mio. kr., betyder en højere restgæld på 10.000 kr. Og det er måske nok til, at konverteringsgevinsten fordufter," siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, til epn.dk.

I Realkredit Danmark er man også opmærksom på de stigende renter.

Synlig stigning

"Det er en rentstigning, der er absolut synlig og er kommet ganske hurtigt. Det udstiller nok engang, at dagsordenen lynhurtigt kan ændre sig på de finansielle markeder," siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig til epn.dk.

Renterne stiger igen, fordi verdensøkonomien får det bedre. Men det koster altså.Hvis man i sidste uge havde optaget et af de populære F5-lån, skulle man betale 1,22 pct. i rente og en ydelse efter skat på 1.214 kr. for et lån på 1 mio. kr. I denne uge hedder renten 1,45 pct. og ydelsen 1.341 kr. Ydelsen er altså steget med  over 100 kr.

Men også for boligejere med obligationslån er der sket noget. De boligejere, der i sidste uge konverterede et 5 pct. lån til et 3 pct. lån - enten med eller uden afdrag, har i dag en hovedstol, der er 14.000 kr. lavere end for dem, der har gjort det i denne uge.

Ærgerlige penge

Kursen på et 3 pct. lån med afdrag er faldet fra 97,3 til 96, og kursen for et lån uden afdrag er faldet fra knap 96 til 94,7.

"En ekstra ydelse på 100 kr. om måneden og en gæld, der er 14.000 kr. større, virker måske ikke af så meget. Men det er da ærgerlige penge at komme af med, når det kan undgås," mener Lise Nytoft Bergmann.

De boligejere, som har konverteret i januar, har gjort den bedste handel også når man medtager, at der løber lidt flere omkostninger på, jo længere tid før en opsigelsesfrist, man laver konverteringen."

I Nordea anbefaler man også som standard kunderne at "lukke bøgerne", ikke mindst når de omlægger lån. Det vil sige, at kunderne lukker kursen, når de optager lånet, og så løber de ingen kursrisiko.

Mindre bølge

Der er i øjeblikket en mindre konverteringsbølge i gang. indtil nu er der omlagt lån for ca. 20 mia. kr. Sidste frist for indfrielse er torsdag. I oktober blev der omlagt lån for ca. 47 mia. Men de boligejere, der allerede har omlagt, har altså gjort en god forretning, mener Lise Nytoft Bergmann.

Både i Nordea Kredit og Realkredit Danmark understreger man, at renterne fortsat er historisk lave, men lægger heller ikke skjul på, at rentebunden formentlig er nået.

"Der er ikke umiddelbart grund til at vente et større hop op i renterne over det kommende års tid - der er fortsat store økonomiske udfordringer forude, og dermed heller ikke tegn på, at centralbankerne står klar til at hæve renterne lige rundt om hjørnet. Vi venter da også stadig en F1-rente på under 1 pct. om et års tid," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Det femårige flekslån F5-lånet er blevet mere og mere populært. Det har på et tidspunkt været helt nede i 1,1 pct. I dag koster det 1,45 pct. i rente.

En dyr uge

Så meget har det kostet at vente 1 uge med at optage et flekslån på 1 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også