Boligejere flygter fra F1-lån

Det helt korte flekslån er ikke længere det mest populære, viser nye tal.
AF LARS NIELSEN, epn.dk

F1-lånet er væltet af pinden som danskernes foretrukne lån, viser helt nye tal fra Realkredit Danmark.

I 2010 blev ca. 60 pct. af alle flekslån udbetalt som F1-lån. Tallet er gradvist faldet siden, men i sidste kvartal 2012 skete der et regulært skred. Da valgte kun 25 pct. af flekskunderne et F1-lån. I stedet er nu 70 pct. af lånene F3- eller F5-lån.

Tallet har vakt opsigt i Realkredit Danmark.

Nye favoritter

"Der er tale om en bemærkelsesværdig udvikling, for vi kan konstatere, at F1-lånet er væltet af pinden som danskernes foretrukne lån," siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, til epn.dk.

Danske boligejere er i øvrigt blevet mere optagede af at sikre sig på længere sigt.

For andet kvartal i træk langede Realkredit Danmark flere fast forrentede lån over disken end flekslån.

"For hver gang vi udbetalte 100 kr., var 56 kr. i fast forrentede lån og 44 kr. Dermed synes danskernes interesse for fast forrentede lån fortsat at være større end i mange år."

Det er dog for tidligt at konkludere, at de fast forrentede lån generelt vinder markedsandele i forhold til flekslånene. For de mange fast forrentede lån kan være et udtryk for stor konverteringsaktivitet, altså at lånere med et 5 pct. lån er gået ned i et 3,5 eller et 3 pct. lån.

Større markedsandel

Men lysten til at vælge et fast forrentet lån er steget, for markedsandelen er nu 32,1 pct. mod 31,5 pct. i juni.

I Realkredit Danmark glæder man sig over udviklingen.

"Større interesse for fast forrentede lån og for at binde renten i længere tid end tidligere på flekslån betyder samlet set, at danskerne i øjeblikket påtager sig mindre risiko end tidligere. Når det er sagt, kommer vi ikke udenom, at danske boligejere stadig er særdeles rentefølsomme," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Spørgsmålet er, hvor stor grund der er til bekymring over rentefølsomheden. For kort tid siden offentliggjorde Nationalbanken en større undersøgelse af boligejernes økonom. Konklusionen var, at de fleste familier "har en robust økonomi, der med nogle afsavn, ofte betydelige i forhold til hidtidig livsstil, kan klare negative begivenheder som en større rentestigning eller en længere periode med arbejdsløshed."

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også