Storbank tjente fedt på skandalerente

Dokumenter viser, at der blev spekuleret ganske voldsomt i Libor-renten i 2008.
AF JANNIK BRINCH, epn.dk

Den tyske storbank Deutsche Bank tjente minimum 500 mio. euro svarende til omtrent 3,7 mia. kr. på handler relateret til den kontroversielle britiske referencerente, Libor-renten, i 2008.

Det skriver Wall Street Journal på baggrund af oplysninger, som tidligere ansatte i banken har leveret til efterforskere i sagen om Libor-renten.

Mere end et dusin banker er verden over genstand for finansmyndigheders undersøgelser, der skal klarlægge, om bankerne har manipuleret med den meget omtalte rente. Det kan have haft indflydelse på lån for mange mia. kr.

Bankerne Barclays og UBS har allerede betalt kæmpebøder på henholdsvis 2,7 mia. kr. og 8,6 mia. kr. i sagen, og det var netop førstnævntes erkendelse af rentemanipulation, der fik skandalen til at rulle.

Spekulerede i renten

Det er en række interne dokumenter fra Deutsche Bank, der viser, hvordan banken konstruerede en stribe handler med det håb, at det ville sikre profit selv ved små ændringer i renteniveauet.

Ifølge Wall Street Journal er den slags ganske normalt i finansverdenen, og der er ikke noget, der tyder på, at handlerne var ulovlige eller havde indflydelse på markederne.

Men beløbene, der er handlet for, viser, at bankerne var villige til at sætte ekstremt mange penge på spil og dermed løbe en kæmpe risiko i forbindelse med spekulation i renterne, hvis niveau fastlægges ud fra data fra bankerne selv.

Bank afviser

Eksempelvis viser dokumenterne ifølge finansavisen, at Deutsche Bank den 30. september 2008 kunne tjene eller tabe omtrent 500 mio. kr., hvis blot forskellen mellem forskellige renter knyttet til Libor og den såkaldte Euribor-rente (euro interbank offered rate) ændrede sig med en hundrededel af et procentpoint.

De tidligere ansatte i den tyske storbank har fortalt myndighederne, at der var ansatte i Deutsche Bank, der udtrykte bekymring over den omfattende spekulation i renterne, men det blev angiveligt afvist af ledelsen med henvisning til, at banken selv havde indflydelse på de renter, som man spekulerede i.

En talsmand fra banken har afvist oplysningerne som falske.

Banken forklarer i stedet, at strategien var baseret på en vurdering af, hvor renten var på vej hen, og ikke på at banken havde indflydelse på interbank-renter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også