Vestager og co. skal enes om nyt EU-banktilsyn

Hvor mange banker skal være omfattet af et nyt fælleseuropæisk banktilsyn, under hvilke betingelser kan ikke-eurolande deltage, og hvornår skal tilsynet indføres?
AF RITZAU FINANS

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) og hendes 26 ministerkolleger i EU arbejder under pres, når de onsdag mødes i Bruxelles til et ekstraordinært rådsmøde for at blive enige om et nyt fælles banktilsyn.

Deres chefer, de 27 stats- og regeringschefer, har nemlig bedt dem om at få rammen for banktilsynet på plads inden årets udgang.

Vestager sagde selv på rådsmødet i sidste uge, at det vil være "top pinligt", hvis man ikke får en aftale i hus, før stats- og regeringscheferne mødes til årets sidste topmøde torsdag og fredag.

Stridspunkterne er nemlig mange og ifølge flere diplomatiske kilder i EU også stadig temmelig store.

Først og fremmest stejler Tyskland over, at banktilsynet er tiltænkt at kigge alle eurozonens omkring 6000 banker over skulderen.

Tyskerne synes, at tilsynet kun skal omfatte de allermest systemiske banker - det vil sige de store banker, hvor det vil skabe stor ravage, hvis de krakker.

Som udgangspunkt skal tilsynet holde øje med alle eurolandenes banker - og ikke-eurolandenes hvis de vælger at deltage.

Det er idéen, at de nationale tilsyn skal holde øje med de mindre banker - mens Den Europæiske Centralbank (ECB), som skal stå for det fælles tilsyn, skal gribe
ind, hvis det bliver nødvendigt.

Det er dog kun de 17 eurolande, der er repræsenteret i centralbankens styrelsesråd.

For et ikke-euroland som Danmark betyder det, at der kan blive truffet en beslutning om en dansk bank, uden at Danmark bliver hørt. Derfor kræver Vestager, at rettigheder og pligter følges ad i tilsynet, før Danmark vil gå med.

Samtidig skal man også blive enige om, hvornår tilsynet skal indføres. Den foreløbige plan er, at tilsynet gradvist skal rulles ud i løbet af næste år.

Hvis Vestager og co. ikke får en aftale i hus onsdag, går nogle elementer af diskussionen formentlig videre til ugens topmøde i Bruxelles - med mulighed for at nå til enighed på et nyt ekstraordinært møde for økonomi- og finansministrene i næste uge.

/ritzau

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også