Ny skovinvestor vender tilbage til rødderne

Godsejer og landmandssøn Johan Tesdorpf laver Danmarks første investeringsforening udelukkende med global skov i porteføljen. Den henvender sig til private velhavere.
Johan Tesdorpf, adm. direktør Global Forest
Johan Tesdorpf, adm. direktør Global Forest

Efter syv år som porteføljeforvaltere i danske banker - senest Senior Porteføljemanager i Sirius Kapitalforvaltning hos Saxo Bank - går Johan Tesdorpf nu solo og starter sin egen investeringsvirksomhed. Global Forest A/S skal investere rent i internationale skovprojekter, og det er det første selskab af sin slag herhjemme, der henvender sig til private investorer.

Skov er blevet en eftertragtet investering hos danske pensionskasser, fordi det betragtes som en sikker investering, mens renteniveauet er banket i bund.

"Jeg synes, at de lave renter gør det til det helt rigtige tidspunkt at tage chancen, og nu skal jeg prøve at være selvstændig, som har været et ønske længe," siger Johan Tesdorpf til FinansWatch.

Han forlader Saxo Bank i fred, siger han.

Nyt i Danmark

"Jeg synes, der skulle ske noget nyt. Jeg har kigget på det i en del år, og jeg har talt med Saxo Bank om at lave det sammen med dem. Saxo har haft en masse fusioner og andre projekter, som man gerne har villet fokusere på internt," lyder det fra den nyslåede skovinvestor.

Nu er han selvstændig, men et væsentlig element i forretningen er samarbejdet med International Woodland Company, der i mere end 20 år har sat danske formuer i udenlandske skove.

Johan Tesdorpf er eneste medarbejder i Global Forest. Hos samarbejdspartneren IWC, der er ansat som konsulent, er der ca. 25 mand. IWC står får at udvælge og indkøbe skov i hele verden. Det har indtil nu været institutionelle investorer udelukkende, men Global Forest vil samle indskud fra private velhavere, der vil have skov i porteføljen.

"Vi tilbyder eksponering i aktivklassen global skov. Du kan godt finde fonde i Tyskland, England eller USA, som giver samme eksponering, men ikke hos investeringsforeninger i Danmark," siger Johan Tesdorpf.

Tilsagn for 1 mia.

Dansk skov og landbrug bliver generelt ikke betragtet som en attraktiv investering i skrivende stund. I udlandet er det derimod en anden sag, og pensionskasser som AP Pension og Sampension har talt højlydt om skovens fortræffeligheder. Fordelen er, at skov og jorden, den står på, betragtes som faste aktiver på linje med ejendomme.

Dertil kommer, at træerne gror hvert år, og aktiver dermed bliver større og mere værdifuldt næsten af sig selv. Det gør investeringen modstandsdygtig over for inflation.

"Det minder om en obligation. For at gøre det teknisk, er det en 0-pct. obligation. Vi investerer primært i plantager, der bliver anlagt, og skal stå i seks år. Det er meget forudsigeligt, hvor hurtigt træ gror, så du ved, hvor meget træ, du har at sælge efter de seks år. Du laver en investering,  som du afvikler fuldstændigt efter seks år," siger Johan Tesdorpf.

Der er tilsagn for ca. 1 mia. kr. i den IWC-fond, som Global Forest vil investere i. Det er tilsagn fra institutionelle investorer, idet minimumsindskuddet er på 10 mio. dollar. Det er netop det minimumsindskud, som Global Forest vil opnå. Global Forest skal sørge for at samle private velhavere, der vil sætte mellem 1 og 50 mio. kr. i skov.

Johan Tesdorpf skal samle 50 mio. kr. senest i november. Han lægger selv en del af kagen og regner stærkt med at komme i mål.

Skov i modermælken

"Jeg har skabt mig et fornuftigt netværk over de sidste år, og jeg har en forventning om, at kunderne har haft en opfattelse af mine afkast, der gør, at de føler sig trygge ved at følge mine vejledninger," siger han.

Johan Tesdorpf mener, at fonden allerede nu qua sine institutionelle tilsagn har kritisk masse til at sprede investeringerne fint. IWC regner med at fordele fonden over 10-15 skovprojekter verden over.

Inden tiden som porteføljeforvalter i den finansielle sektor, fyldte skoven mere i Johan Tesdorpfs liv. Han er bachelor i jordbrugsøkonomi og født og opvokset på et land- og skovbrug i Jylland.

"Hele min familie har været land- og skovbrugere, og jeg startede på landbohøjskolen, fordi jeg troede, jeg skulle være landmand. Jeg fandt ud af, at det matematiske interesserede mig mere. Derfor havnede jeg i en bank, hvor jeg har været glad for at være. Nu går jeg lidt tilbage til mine rødder, kan man sige," siger Johan Tesdorpf.

Han har for nogle år siden overtaget den ejendom, han er født og opvokset på, hvor han selv driver skov i dag og laver konsulentarbejde for andre, der driver skov. Der er dog som nævnt ingen planer om at have dansk skov i porteføljen.

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også