Avis: Dansk nationalbank er lønførende

Nationalbankchef Nils Bernstein er blandt de centralbankchefer, der får allermest i lønposen - væsentlig mere end kolleger i FED eller ECB.

Berlingske Business bringer i dag en gennemgang, hvad centralbankchefer rundt om i verden tjener. Danske Nils Bernstein ligger med sin årsløn på 3,1 mio. kr. plus pension i den høje ende af feltet.

Til sammenligning får amerikanske Ben Bernanke 1,2 mio. kr. årligt, selvom han i FED sidder på verdens formentlig mest magtfulde centralbank. Mario Draghi i ECB må også siges at have mere ansvar, end Nils Bernstein. Som chef for euroområdet seddelpresse får han 2,7 mio. kr. om året.

Nils Bernstein er dog overgået af engelske Mervyn King og italienske Ignazio Visco. Sidstnævnte får 5,6 mio. kr. om året for sine anstrengelser, hvilket med afstand gør ham til den bedst lønnede i feltet, skriver Berlingske Business.

Det kan være ganske svært at sammenligne løn på retfærdig vis på tværs af landegrænser, da det i høj grad også afhænger af skattetryk og leveomkostninger i det pågældende land. Lønnen til Bernstein er dog også væsentlig højere end den norske centralbankchef - og tilmed den danske statsminister.

Mellemstor bank

Formanden for bestyrelsen i Nationalbanken Søren Bjerre-Nielsen forklarer, hvad lønnen er fastsat ud fra, men understreger, at lønnen er et anliggende for repræsentantskabet - ikke bestyrelsen.

"Selve lønnen blev sidst vurderet i 2005, mener jeg, det var, hvor man lavede en sammenligning med lønnen hos mellemstore pengeinstitutter. Siden har lønnen fulgt, hvad der gælder for en overenskomst i finanssektoren," siger Søren Bjerre-Nielsen til Berlingske Business.

Både økonomer og headhuntere peger på, at selv om lønnen er lavere end topstillinger i den private sektor, så gør det ikke noget for kandidatfeltet, når der skal findes en afløser for Nils Bernstein.

"Lars Rohde fra ATP får godt nok mere i løn end Nils Bernstein, ligesom mange ledere fra den private sektor. Men den prestige, der er forbundet med jobbet, er helt i top. Nationalbankdirektøren er et ikon, som er med til at rådgive regeringen og tage beslutninger om de største spørgsmål," siger partner John Lohff fra LOHFF Management Consultants til Berlingske Business.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også