Finanssektoren har mistet 5000 arbejdspladser

Siden kriseåret 2008 er antallet af ansatte i finanssektoren faldet med seks procent. Finansforbundet forventer fortsat nedgang.
Foto: PETER HOVE OLESEN
Foto: PETER HOVE OLESEN

Ingen bedring i sigte.

Så kort kan konklusionen opsummeres, når det gælder udsigten til jobmarkedet i den finansielle sektor.

Tal fra Danmarks Statistik, som inkluderer hele den finansielle sektor og forsikring, viser, at antallet af ansatte i sektoren faldet med seks procent fra 2008 til 2011 – fra 87.625 til 82.073 (for medlemsvirksomheder i Finanssektorens Arbejdsgiverforening er faldet også seks procent – fra 72.929 til 68.245).

Der er altså tale om omkring 5000 tabte arbejdspladser, og ifølge næstformanden i Finansforbundet, Michael Budolfsen, skal man ikke sætte næsen op efter, at de kommer tilbage:

”Jeg tror ikke, at vi skal gøre os nogen forhåbninger om, at de job på kort eller mellemlang sigt bliver skabt i sektoren igen. Vi er meget opmærksomme på, at vi har en lang række aktiviteter for de medlemmer, som mister deres job, som skal gøre dem i stand til at bestride et job et andet sted,” lyder det fra næstformanden.

Sundere virksomheder på sigt

I dag kunne FinansWatch også fortælle, at der siden rædselsåret 2008 er blevet 95 færre finansielle virksomheder i Danmark – et fald på omkring 18 procent.

Krisen har kostet hver 5. finansvirksomhed livet 

Et tal, som ikke overrasker Michael Budolfsen:

”Det er jo den vej, det går. Både i forhold til deciderede virksomhedslukninger, men også i forhold til konsolideringer. Der begynder heldigvis at ske nogle sunde sammenlægninger, opkøb af mindre virksomheder og fusioner, som skaber nogle på sigt mere bæredygtige finansielle virksomheder. Det ser vi som sådan ikke nogen trussel i. Der er selvfølgelig nogle job, der går tabt i forbindelse med konsolideringer, men på den anden side skaber det nogle virksomheder, som måske er mere bæredygtige og kan skabe flere job på sigt,” siger Michael Budolfsen, som i stedet ser problemer andre steder.

Nervøse for fremtiden

”Der, hvor vi ser, at flest job går tabt, er jo i realiteten ikke i de virksomheder, som er lukkede eller som fusionerer. Nej, det er i den trend, der er fra både de store og mellemstore virksomheder, hvor man over en bred kam skærer ned i medarbejderstaben. Samtidig er vi lidt nervøse for, at jagten på egenkapitalforrentning er begyndt at starte igen allerede. Vi har set Nordea melde ud, at de forventer en forrentning på 15 procent så kort tid efter en alvorlig finanskrise. Det er vi meget nervøse ved. Både fordi det kan koste arbejdspladser, men også fordi vi som sektor begynder at løbe efter et afkast, inden realøkonomien er gearet til det.”

Hvad med om fem år – kan man der forvente at se en vækst i job der?

”Jeg tror ikke på, at jobbene kommer tilbage. De meldinger, vi får fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening er, at de forventer reduktioner på 1000-2000 om året. Så meldingen er jo, at der skal være færre medarbejdere i sektoren. Og hvis du kigger på de makroøkonomiske udsigter for de næste år, så er vi ikke så blåøjede, at vi tror på jobvækst i den finansielle sektor. Kan vi holde det niveau, som vi har nu, bør vi være meget tilfredse,” lyder det fra næstformanden, der fortæller, at forbundet satser på at sende fyrede finansansatte videre i andre brancher som følge af trenden i sektoren.

Avis: Flere fyringer i finanssektoren 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også