Finanstilsynet vil tættere på Bagmandspolitiet

Et nyt lovforslag skal give Finanstilsynet mulighed for at inddrage Bagmandspolitiet langt tidligere i efterforskningen. Juraprofessor er stærkt kritisk over for retssikkerheden.

Finanstilsynet vil gerne kunne sparre med Bagmandspolitiet - der i dag hedder SØK - langt tidligere i efterforskningen, end det er muligt i dag, og det skal et nyt lovforslag åbne for. Det skriver Berlingske Business i dag.

"Vi kan ikke forhindre ulovligheder med dette, men vi kan blive bedre til at arbejde sammen om at få dømt dem, der begår noget slemt," siger vicedirektør i Finanstilsynet Julie Galbo til Berlingske Business.

I dag er det muligt for Finanstilsynet at orientere SØK, men de to myndigheder efterforsker ikke sammen. SØK er som politienhed underlagt retsplejelovens bestemmelser om, hvad der skal til for at rejse sigtelse. Finanstilsynet har andre rammer for arbejdet og til gengæld en omfattende tavshedspligt - også over for SØK.

Professor i strafferet ved Aalborg Universitet Lars Bo Langsted er dog ikke begejstret for forslaget.

"Det er meget farligt, når administrative myndigheder ( som Finanstilsynet, red.), der har et formål i livet, kommer for tæt på det strafferetlige. Retsplejeloven er bygget op, så politiet skal have særlige kendelser og særlig hjemmel for at måtte efterforske, ligesom der er beskyttelse af den sigtede. Den beskyttelse har vi slet ikke inden for det administrative system. Ved et for tæt samarbejde mellem politi og administrative myndigheder kobler man så at sige retssikkerheden af. Derfor skal man passe på," siger professoren til Berlingske Business.

Han mener i stedet, at Finanstilsynet skal indgive politianmeldelse på et tidligere tidspunkt og i stedet lade SØK overtage efterforskningen hurtigere.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også