Engelsk nationalbankchef står skoleret om Libor-skandale

En af de øverste chefer i den engelske nationalbank er under mistanke for at have opfordret Barclays til at manipulere med Libor-renten. Nu skal han svare for sig i det engelske parlament.

Paul Tucker var som øverste ansvarlig for den engelske nationalbanks afdeling for finansiel stabilitet en central figur i den engelske finanssektor i 2008. Den ellers så solide engelske finanssektor stod over for, hvad der lignede en komplet nedsmeltning.

Nu har rolle skabt en voldsom debat. Paul Tuckers navn er nævnt flere gange i forbindelse med Barclays kæmpebøde, som storbanken fik for at have indrømmet, at den havde fusket med indrapporteringerne til Libor-renten.

Paul Tucker er under beskydning for, at han skulle have mere end antydet over for Barclays, at det var en god idé at sænke indberetningerne til Libor-renten. Det ville få Barclays til at se mere solid ud midt i den finansielle storm. Det er netop, hvad Barclays knap fire år senere fik en milliardbøde for.

Mandag eftermiddag skal Paul Tucker for første gang forklare over for det britiske parlament, hvad han sagde og ikke sagde til ledende medarbejdere i London-banker tilbage i 2008 - og ikke mindst, hvordan hans ord skulle opfattes.

Ledende medarbejdere i Barclays har under afhøringerne givet udtryk for, at de tolkede Paul Tuckers råd som 'et vink med en vognstang' om, at banken burde sænke sine indberetninger. På det tidspunkt indberettede Barclays, at man lånte til højere renter end konkurrenterne Royal Bank of Scotland og Lloyds, som var på vej mod statsovertagelse og allerede havde bedt aktionærerne om en redningskrans.

Kritikere har derfor anført, at Paul Tucker burde have vist, at renten var skævt fastsat, men det har han hidtil nægtet.

Afhøringen i det britiske parlament kan følges live på engelske Guardian her

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også