Dårlig stemning i Danske Bank

Udsigten til, at der skal fjernes 2.000 medarbejdere, skaber dårlig stemning.
Medarbejderne i Danske Bank er stærkt påvirket af planerne om at skære 2.000 job i 2012 og 2013. HR-direktør Helle Havgaard forstår bekymringen, men mener, at den glidende proces er at foretrække fremfor at skære i et hug.
Medarbejderne i Danske Bank er stærkt påvirket af planerne om at skære 2.000 job i 2012 og 2013. HR-direktør Helle Havgaard forstår bekymringen, men mener, at den glidende proces er at foretrække fremfor at skære i et hug.
AF LARS NIELSEN, epn.dk

"Det er utroligt hårdt."

Ordene kommer fra formanden for Danske Kreds, Steen Lund Olsen. Danske Kreds repræsenterer samtlige ansatte i banken.

Frem til 2013 vil banken skille sig af med 2.000 medarbejdere. Det skal ske løbende, og der er mulighed for frivillige fratrædelser.

Men usikkerheden og det lange tidsforløb tærer på medarbejderne.

Stor ændring

"Danske Bank har "rystet posen" og er i gang med en stor organisationsændring. Så udover at tænke på om man er på vej ud, skal man måske også arbejde under en ny chef, arbejde på en anden måde og flytte til en anden lokation," siger Steen Lund Olsen til epn.dk.

Truslen om flytning giver anledning til mange overvejelser.

"En flytning vil jo give logistikproblemer på hjemmefronten, hvis man f.eks. skal hente børn. Det påvirker helt klart stemningen blandt medarbejderne," siger formanden for Danske Kreds.

Stor usikkerhed

Men usikkerheden i sig selv er en stor belastning. Der er allerede foretaget nedskæringer i flere af bankens forretningsområder. Men hvor der skal skæres yderligere, ved medarbejderne ikke.

"At sige, at vi har fået klar besked, kan jeg ikke påstå. De, der er længst fremme, er vores filialnet, hvor der lukkes mange kassefunktioner."

Der opereres med flere forskellige modeller. En af dem kan være, at medarbejdere indenfor enkelte områder får mulighed for at søge frivillig fratrædelse, og hvis der afskediges, er der aftalt nogle særlige vilkår.

Bankens HR-direktør Helle Havgaard forstår medarbejdernes uro, men mener, at banken har fundet den bedst opnåelige metode. I stedet for at skære 2.000 medarbejdere i et hug, håber ledelsen at nå langt med fratrædelserne ved frivillige aftaler.

"Jeg anerkender fuldt ud bekymringen. Den bor vel en lille smule hos alle, der er i denne sektor," siger Helle Havgaard til epn.dk.

"Vi har meldt klart ud, at vi i løbet af 2012 og 2013 skal reducere medarbejderantallet med 2.000. Vi har valgt at gøre det til en løbende proces i dialog med medarbejderne. Dermed bliver vi forhåbentlig mere sikre på at få truffet de rigtige beslutninger," siger Helle Havgaard.

HR-direktøren mener, at den måde Danske Bank har valgt, er den rette.

Ingen rigtig måde

"Der er vel ingen "rigtig" måde at gøre den slags på. Men vi prøver faktisk at tage det område for område og tage hensyn til den enkelte."

Danske Bank har dårlige erfaringer med fratrædelsesrunder. Da banken i 1992 skulle afskedige 3.000 personer i løbet af to år, prikkede man den enkelte medarbejder ud. Det fik betegnelsen "prikkerunden", der senere er indgået i det danske sprog. Denne gang vælger banken altså en helt anden løsning.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også