Dyb tillidskrise til finanssektoren

Banker kæmper med indtjeningsproblemer i et Europa i krise.Genskabelse af tilliden kommer til at tage årevis.
AF BIRGITTE DYREKILDE

Tilliden til finanssektoren er væk. Og det samme er tolerancen.

Den finansielle sektor er blevet Vestens hadeobjekt nummer et.

Grådigheden op til krisen i form af et massivt udlånsvokseværk, kæmpebonusser og eksorbitante lønninger gav bankerne medansvar for, at finanssektoren smeltede ned i 2008, og at økonomierne boblede over og gik i stå.

I dag kæmper bankerne for at finde holdbare forretningsmodeller, hvor de på den ene side kan leve op til nye, høje krav og på den anden side stadig kan tjene penge i et Europa i krise.

"Hvordan kommer vi ud af krisen? Det er udfordringen. Noget af det, som krisen gjorde, og som har været underbetonet, er, at udover, at vi tabte 200.000 job, tabte vi også tilliden. Tilliden først til den finansielle sektor og så tilliden til staterne og deres evne til at håndtere deres gæld? Man mister tilliden på et øjeblik, men den tager meget, meget lang tid at bygge op igen," sagde økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) på torsdagens konference ”Vejen ud af finanskrisen” hos PFA Pension på Østerbro.

Topchef for den halvstatslige pensionsgigant ATP, Lars Rohde, tegnede et billede af en fremtidig banksektor, der er helt grå sammenlignet med de flamboyante år op til krisen.

Gratis at tæske banker


"Vi er på vej ind i en ”new normal”, hvor der bliver krav om større egenkapital, mere sikkerhed og meget mere regulering. Det kan blive lige så spændende og sexet at drive bankvirksomhed som at drive vandværk," sagde Lars Rohde.

Andrew Gower, chef for ekstern kommunikation i den europæiske brancheorganisation Association for Finansiel Markets in Europa (AFME), konstaterede, at de eksorbitante lønninger i bankverdenen er under pres. Hverken aktionærer, politikere eller andre interessenter vil fortsat stiltiende acceptere aflønning, der er ude af trit med andre brancher.

Lars Rohde advarede på den ene side politikerne mod at blive grebet af det folkelige had mod finanssektoren, men opfordrede samtidig til forståelse for følelserne.

"Op til krisen blev der skabt store individuelle formuer, men da vinden vendte, og da det gjaldt, var det staterne, der måtte gribe ind. Den folkelige vrede tror jeg ikke, man skal undervurdere. Man ser det i lys lue i Sydeuropa og i en bevægelse som ”Occupy Wall Street”," sagde han.

Opfattelsen af den finansielle sektor er under krisen blevet markant forværret.

"Internationalt er finanssektoren at sammenligne med brugtvognsforhandlere. Vi skraber bunden. Det er blevet en gratis omgang at tæske specielt banker, og det kan man bl.a. se på aktuelle politiske udspil, også herhjemme. Det er ikke smart, for den finansielle sektor udgør en væsentlig del af samfundet,« sagde Lars Rohde.

Andrew Gowers pegede på, at finanssektoren står over for tre store udfordringer. For det første er der en krise på finansmarkederne, som det er svært at se en ende på.

Dernæst er der krise i bankernes forretningsmodel, hvor der tjenes færre penge under stadig hårdere vilkår, og endelig er der en dyb tillidskrise til hele sektoren.

"Der er ingen hurtige løsninger. Vi taler om mange år, førend tilliden til sektoren er blevet genskabt," sagde Andrew Gowers.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også