Frygt for en europæisk Madoff-skandale

EU vil holde bedre styr på såkaldte "skyggebanker" i håb om at kunne undgå en EU-skandale ala USA's Madoff.
Af Ritzau Finans

Det er svært at holde styr på noget, man ikke helt ved, hvad er. Og frustrerende når man ved, at det kan være dyrt og farligt.

Derfor forsøger EU-Kommissionen nu at få styr på, hvad der egentlig foregår i Europas såkaldte "skyggebanker" - den ret udefinerede del af finanssektoren, hvor hedgefonde og investeringsfirmaer opfører sig som banker uden at skulle følge samme regler.

EU-kommissær for det indre marked Michel Barnier åbner mandag en høring, der både skal kortlægge skyggebankerne og få bud på, hvordan EU kan lovgive sig ud af farezonen for en europæisk version af tidligere skandaler i USA.

Barnier henviser specifikt til skandalerne omkring Lehman Brothers og Bernard L. Madoff Investement Securities - to store investeringsvirksomheder der krakkede i 2008 som følge af blandt andet sminkede regnskaber og - i Madoffs tilfælde - omfattende svindel.

"Skyggebanker kan udføre nyttige funktioner. Så jeg vil ikke erklære dem krig. Men de skal arbejde gennemskueligt og inden for lovgivningens rammer," siger Michel Barnier.

I hastig vækst

Ifølge den internationale organisation Financial Stability Board (FSB), der på globalt plan prøver at koordinere lovgivningen for hele finanssektoren, er skyggebankerne i hastig vækst.

FSB skønner, at den diffuse del af finansvirksomhedernes aktiviteter verden over står for 25-30 procent af alle finansaktiviteter. I 2010 svarede det til svimlende 46 trillioner euro (18 nuller - altså 46 milliarder milliarder, red.).

Det er mere end en fordobling i forhold til 2002 og så meget som halvdelen af alverdens registrerede værdier i banksektoren.

Skyggebankerne fylder stadig betydeligt mindre i Europa end i USA, hvor de udgør 35-40 procent af hele systemet. Men ifølge FSB er de på tilbagetog i USA og i vækst i Europa.

"Forbrugerne har mistet tilliden til finanssektoren, og vi er endnu ikke igennem vores krise. Men spørgsmålet er, om vi har regler nok. Det er jeg ikke sikker på," siger kommissær Barnier, hvis høring i første omgang varer til 1. juni.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også