Bankfolk får fem sygedage ved børns sygdom

Selv om de bankansatte får minimal lønstigning de kommende år, er der også forbedringer.
Af JENS KURT JØRGENSEN, epn.dk

Der bliver blot 1 - een - pct. mere i løn til de bankansatte fra april og de næste to år frem, men til trods for, at overenskomsten på papiret ser tynd ud, så er der også pæne forbedringer andre steder.

Det mener man hos de ansattes forbund, Finansforbundet, som i weekenden indgik en aftale med Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) om en ny to-årig overenskomst.

Bedste sygeordning

Især er parterne glade for en ny aftale omkring børns sygdom, hvor langt flertallet af overenskomsterne på det danske arbejdsmarked blot giver de ansatte ret til at holde fri med løn i én eller maksimalt to dage for en forælder.

Men med den nye overenskomst har ansatte under Finansforbundets overenskomst ret til at få fri med løn i indtil fem arbejdsdage, hvis et hjemmeboende barn er sygt.

Dog skal medarbejderen ifølge overenkomstens tekst altid over for arbejdsgiveren begrunde hvorfor, hvis det efter to dage med barnests sygdom, stadig ikke er muligt at arrangere anden form for pasning.

En vanskelig situation

Aftalen indeholder ud over en lønstigning på to procent over de næste to år, blandt andet forenkling af arbejdstidsreglerne med mere fleksibilitet til både medlem og virksomhed, bedre kompetenceafklaring, forbedringer af afbødeforanstaltningerne, forbedring af sociale bestemmelser om forsikring samt styrkelse af det faglige system.

”Det har været vanskelige forhandlinger, men jeg synes, vi har opnået et fornuftigt og ikke mindst et ansvarligt resultat – tiderne taget i betragtning. Jeg er godt klar over, at to procent over to år ikke lyder af særlig meget – og da slet ikke når vi ser tilbage på de gode tiders overenskomster. Men både sektor og samfund befinder sig i en vanskelig situation, og det er indlysende, at det må afspejle sig i et overenskomstresultat”, siger Kent Petersen, formand for Finansforbundet.

Lønstigninger og regulering af satser sker pr. 1. juli 2012 og 2013. Øvrige ændringer træder i kraft allerede pr. 1. april, såfremt et flertal stemmer ja ved urafstemningen.

Venter nye massefyringer

Med den nye overenskomst har arbejdsgiverne forpligtet sig på et kodeks for outplacement, der er rygraden i en ansvarlig behandling af afskedigede medarbejdere, som skal videre til et nyt job. Virksomheden er forpligtet til at give tilbud om et outplacementprogram til en værdi af mindst 25.000 kr., en ret til fri i opsigelsesperioden til outplacementaktiviteter og kompetencegivende uddannelse.

Og endelig er der både et tilbud om psykologhjælp, og en fortsat forsikringsdækning ved kritisk sygdom, indtil medarbejderen fylder 70 år.

”I lyset af, at sektoren har varslet, at der skal skæres 2200 stillinger, var det centralt for Finansforbundet at forhandle regler for de såkaldte afbødeforanstaltninger på plads. For det enkelte medlem giver det tryghed at vide, at alle nu er sikret hjælp til at komme videre i nyt arbejde”, siger Kent Petersen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også