Krull: Fremragende for bankernes balancer

Nyt samarbejde mellem Jyske Bank, Sydbank og BRF kan få vidtrækkende konsekvenser, lyder vurderingen.

Langt de fleste af de boliglån danskerne tager i bankerne bliver fremover givet med penge hentet fra realkreditten. Det er det direkte resultat af det samarbejde, Jyske Bank og Sydbank netop har indgået med BRFKredit.

Og det får særdeles pæne ord med på vejen fra ekspertside.

”Det her er noget af det bedste, jeg har set i årevis. Lånene bliver jo rent faktisk overdraget til BRF sammen med pant, mens låntager stadig betaler til Jyske Bank og Sydbank og bliver ved med det. Dermed løser man det problem, der længe har været, hvor bankerne finansierer sig selv på kort sigt, men låner ud på lang,” siger seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull til FinansWatch og fortsætter:

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Lånene rykker

”Bankerne kan flytte de langfristede lån med pant i fast ejendom, som banken selv har fundet. Det er et fantastisk godt samarbejde for bankernes balance, og jeg vil da håbe, at der er flere, der gerne vil indgå i samarbejdet.”

Samarbejdet sidestiller de to banker med Danske Bank og Nordea, der via deres egne realkreditinstitutter har haft en lignende mulighed.

”Det her giver os en mulighed for at kunne give konkurrencedygtige lange udlån fremadrettet. Rent teknisk er lånene ikke længere på vores balance, men relationen mellem kunde og bank er stadig den samme. Kunden betaler stadig i banken,” siger bankdirektør Niels Erik Jakobsen fra Jyske Bank til FinansWatch og fortsætter:

Langt dyrere

”Allerede i 2007, hvor lovgivningen blev indført, kæmpede vi for at få de her regler med i lovgivningen, så vi kunne udnytte dem på et senere tidspunkt. Op til krisen kunne man få lang funding stort set lige så billigt som realkredit, så incitamentet har manglet. Men det vendte krisen så op og ned på, og i dag er det langt dyrere for bankerne at funde sig, end det er for realkreditsektoren at lave AAA-udstedelser.”

Lars Krull tror dog ikke, at man skal forvente en umiddelbart øget aktivitet i bankerne.

"Man skal ikke tro, at bare fordi bankerne får frigjort noget kapital, så løber de ud og bruger det igen. Men kreditmæssigt er det noget af det bedste, vi har set i lang tid,” siger han.

Jyske Bank og Sydbank har til sammen prioritetslån for ca. 20 mia. kr. og forventer at forretningen med BRF kan opnå mindst det omfang. BRF forventer på sigt en indtjening på et tocifret millionbeløb.

Banken laver aftalen

”Disse pengeinstitutter kan få finansieret bankudlån, ved at vi udstedet særligt dækkede obligationer. Når pengeinstitutterne overfører den pant, der er taget, så kan de få pengene fra os, som de kan låne ud til kunden,” siger BRF-chef Sven Blomberg til FinansWatch.

Bankerne skal i samarbejdet selv formidle lånene til kunderne, der skal afgive pant i eksempelvis huset. Banken beder så BRF Kredit om at udstede en SDO-obligation, som den betaler BRF Kredit for. Det bliver dog ikke dyrere, end hvis banken selv skulle på kapitalmarkederne efter pengene.

”I forhold til et realkreditlån, så er det muligt, at det bliver dyrere, men det er banken, der bestemmer det, for det er banken, der laver aftalen med kunden,” lyder det fra BRF-chefen.

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også