25 lande er klar til finanspagt

To lande vil ikke være med til skarpere kontrol med EU-landenes budgetter.
Af KAARE SØRENSEN, DORTE IPSEN BODDUM og JESPER KONGSTAD

BRUXELLES - Det lykkedes.

Efter seks timers forhandlinger mandag aften i Bruxelles er Europas stats- og regeringsledere nået frem til et kompromis om en finanspagt, som 25 af dem kan nikke til, og som enkelte endda kan smile over.

Det bekræfter flere kilder over for jp.dk.

Storbritannien imod

Finanspagten er ikke en aftale blandt samtlige 27 Europas lande, da både Storbritannien og Tjekkiet har valgt at stå udenfor.

Tjekkiet vil dog muligvis tilslutte sig senere - afhængig af en intern beslutning i landet. Det kræver blandt andet, at den EU-skeptiske præsident Vaclav Klaus skriver under på aftalen.

Storbritannien har på forhånd udtalt sin klare skepsis mod aftalen, der binder de deltagende lande til en yderst stram økonomisk politik.

Landene må således maksimalt have et underskud på deres statsbudgetter – det såkaldte strukturelle underskud – på 0,5 procent af bruttonationalproduktet.

Kan få bøder

Hvis et land er under opsyn fra EU, så skal alle finanslovsforslag først godkendes i Europa.

En del af aftalen sikrer, at landene kan idømmes bøder, hvis den såkaldte budgetregel ikke gøres til lov. For Danmark kan bøden blive omkring 1,7 mia. kr., da den beregnes som 0,1 procent af bruttonationalproduktet.

Det er den danske statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) ønske, at Danmark skal med i finanspagten, og det skal nu undersøges, om pagten er i strid med de danske forbehold.

Aftalen skal endeligt underskrives på det officielle EU-topmøde i marts.

Polen er klar

Polen havde forud for mødet protesteret over, at Polen ikke kunne deltage i møder om finanspagten, da landet ikke er med i euroen.

»Vi kan ikke udtrykke tilfredshed med det udkast til finanspagten, som foreløbig er blevet præsenteret. Det er en pagt, der ekskluderer og truer fællesskabet,« lød det fra premierminister Donald Tusk.

Tusk anførte en gruppe lande, der krævede, at der kommer mindst ét årligt eurotopmøde, hvor også lande uden euro også sidder med ved bordet.

Men en aftale om, at der hvert år vil være mindst ét møde for de otte lande uden for euro-zonen, har tilsyneladende mildnet Polen.

"Alle landene i finanspagten skal mødes mindst en gang om året, men det kan ske flere gange," bekræfter Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det uformelle topmøde i EU blev afholdt i Bruxelles mandag, mens Belgien er ramt af en omfattende generalstrejke, der lagde skoler, togstationer, lufthavne og restauranter øde. Strejken har dog ikke påvirket topmødet.

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også